Підсумки зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року на Сумщині (за матеріалами Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти)

logo hrcРЕАЛІЗАЦІЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗНО-2018

Загальна кількість зареєстрованих учасників ЗНО-2018 по Сумській області збільшилась у порівнянні з попереднім роком в 1,5 рази, як і в цілому по Україні. Сумська область: 2017 рік – 6 468 зареєстрованих осіб, в 2018 – 9 334 особи, Україна: 2017 рік – 240 889 осіб, 2018 – 335 687.

Для проходження державної підсумкової атестації у формі ЗНО з української мови і літератури в Сумській області було зареєстровано 9 299 учасників (в т.ч. заклади професійно-технічної освіти – 1 531 особа, заклади вищої освіти – 2 279 осіб).

Однією з новацій у системі ЗНО поточного року було включення до тесту з іноземних мов нової частини «Розуміння мови на слух» (аудіювання). На ЗНО з англійської мови було обладнано 11 пунктів проведення для 2 119 учасників.

Окрім ЗНО, Харківським РЦОЯО були реалізовані проекти:

  • моніторингове дослідження якості початкової освіти (226 учасників з 5 установ);

  • дослідження якості освіти PISA (129 учасників з 7 установ);

  • єдиний вступний іспит з іноземної мови для вступу до магістратури – 502 учасника;

  • єдине фахове вступне випробування для вступу до магістратури за спеціальностями «Право», «Міжнародне право» – 864 учасника.

Для окреслених видів роботи було залучено 2 084 особи з числа педагогічних та науково-педагогічних працівників області (для порівняння у 2017 році – 1 814 осіб).

ВИБІРКОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ЗНО-2018 ПО СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Результати випускників закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) Сумської області, які брали участь в ЗНО-2018, за відсотком тих, хто не подолав пороговий бал «склав/ не склав», кращі за середній по Україні показник з усіх предметів. З географії результати ЗНО випускників ЗЗСО Сумщини за цим критерієм є найкращими.

У цьому році ми вперше відмовились від рейтингу районів через те, що в області зі складу районів на кінець навчального року виокремилось самостійних структурних підрозділів освіти місцевих виконавчих органів об’єднаних територіальних громад – 27. Таким чином, сьогодні, в Сумській області функціонує 53 територіальні органи управління освітою.

Замість цього, ми зробили порівняльний аналіз населених пунктів області, де кількість учасників, складала не менше ніж 50 осіб (без урахування показників обласного центру).

Виходячи з цього аналізу, найкращі показники з української мови і літератури показали м.Глухів, м.Конотоп та м.Ромни. Значно покращились показники з даного предмету у м.Лебедин.

З історії України найкращі показники мають випускники ЗЗСО м.Глухів, м.Конотоп та м.Ромни. Значно покращились показники з історії України у м.Лебедин.

З математики найкращими є випускники ЗЗСО м.Конотоп, м.Глухів та м.Кролевець.

З англійської мови до трійки лідерів увійшли м.Ромни, м.Кролевець та м.Шостка.

Всього у трьох закладах освіти (Сумська спеціалізована школа І - ІІІ ступенів № 29; Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 15 імені Д. Турбіна; Роменська загальноосвітня школа I-III ступенів № 5) всі 100% випускників подолали поріг «склав» з усіх предметів. Для аналізу враховувалися результати закладів освіти, кількість учасників ЗНО в яких становила не менше ніж 10 осіб.

РЕЗУЛЬТАТИ ЗНО-2018 З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ

Найвищий середній бал з української мови і літератури (181) – в Роменській спеціалізованій загальноосвітній школі I-III ступенів № 1 імені П.І. Калнишевського. Усього ЗНО з цього предмета тут складали 64 випускники.

Результати учнів (слухачів) закладів професійно-технічної освіти та студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації з української мови і літератури виявилися гіршими, ніж результати випускників ЗЗСО, як і в цілому по Україні.

Найкращий результат за відсотком тих, хто подолав пороговий бал «склав/ не склав», мають: Охтирський центр професійно-технічної освіти відокремлений навчальний підрозділ м. Тростянець (77,8%), Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну (69,7%), Охтирський центр професійно-технічної освіти (69,6%). При цьому середній бал учасників тестування зазначеної категорії з української мови і літератури не перевищує 120 балів.

Дещо кращими є результати тестування з української мови і літератури студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації. Так, всі випускники Лебединського педагогічного училища імені А.С. Макаренка та Лебединського медичного училища імені професора М.І. Сітенка подолали поріг «склав/ не склав» з усіх предметів тестування. При цьому середній бал з української мови і літератури становив у цих закладах 139,8 балів та 137,0 балів відповідно.

До п’ятірки кращих результатів з української мови і літератури серед закладів освіти цієї категорії увійшли всі заклади вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації медичного профілю.

200-БАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ

234 учасники ЗНО по Україні отримали 200 балів, а 12 із них отримали 200 балів із двох предметів. 24 заклади загальної середньої освіти мають більше двох результатів по 200 балів.

Найбільша кількість 200 бальних результатів по Україні з математики – 98, з хімії – 72, з фізики – 15, з біології – 14, з німецької мови – 10, з історії України – 9, з української мови і літератури – 7, з англійської мови – 7, з географії – 2.

За географією отримання 200 бальних результатів перші позиції займає м.Київ (50 – 200-бальні результати), Харківська область (31 результат) та Львівська область (26 результатів).

Сумщина за кількістю 200 бальних результатів займає 10 позицію разом Вінницькою, Запорізькою та Чернівецькою областями.

7 учасників ЗНО з 7 установ області, отримали 200-бальні оцінки (у 2017 році таких результатів теж було 7). Кращі результати показали випускники ЗЗСО м.Суми – 4 особи, м.Шостка, Лебединського та Сумського районів по 1 результату, а саме:

  • Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 7 імені Максима Савченка – історія України;

  • Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 10 імені Героя Радянського Союзу О. Бутка - математика;

  • Сумська класична гімназія – математика;

  • Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 15 імені Д. Турбіна - хімія;

  • Шосткинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 - хімія;

  • Межиріцька загальноосвітня школа I-III ступенів Лебединської районної ради - хімія;

  • Косівщинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Лесі Українки Сумської районної ради - біологія.

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АНАЛІТИКА

Більше інформації щодо результатів ЗНО-2018, у тому числі в розрізі районів, окремих закладів освіти, а також порівняльні дані можна отримати на сайті Українського центру оцінювання якості освіти http://testportal.gov.ua

Директор – Сидоренко Олександр Леонідович, доктор соціологічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України.

Додаткову довідкову інформацію можна отримати за адресами Харківського РЦОЯО:

Завантажити прес-реліз

Завантажити презентацію

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO