Конференція «Збереження статевого та репродуктивного здоров’я – через освіту молоді»

golovna resultПроведена Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки Міжнародної федерації планованого батьківства (IPPF) конференція була присвячена проблемі, вирішення якої є нагальним освітнім завданням. Відбувся захід 7 грудня 2018 року в місті Києві. Участь від КЗ СОІППО взяла Валентина Успенська, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти, кандидат педагогічних наук.

На конференції ґрунтовно та всебічно розглянуто питання формування репродуктивного здоров’я учнівської молоді, як найважливішу складову здоров’я людини. Репродуктивне здоров’я людини – це здоров’я органів, які забезпечують функції відтворення людського роду, – статевих. Через інтимність питань, які завжди корелюються з проблемами статті та сексуальності, проблеми репродуктивного здоров’я традиційно в нашій державі мають певний елемент табуйованості. І що ми маємо? Статистика свідчить, що про репродуктивну систему дітям не говорять батьки, ці питання певним чином обходить школа. За останні чотири роки (з 2014 року до 2018 року), як свідчить опитування Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, погіршили знання підлітків шляхів ВІЛ-інфікування. Ці питання – тестові для досліджень Європейського Союзу щодо формування здорового способу життя в освіті. А що тоді говорити про знання вибудови стосунків між статтями, вибору власної сексуальної поведінки, формування вміння відмовляти? Якщо цим питанням не навчати в освіті, то підлітки будуть учитись від ровесників, так само неосвічених, з сумнівних сайтів.

На конференції, що проходила в новаційній формі модерованої дискусії, було розкрито арсенал проектів, програм, сайтів, можливості громадських організацій, які реалізують проблему репродуктивного здоров’я. Ці нові інструменти – сучасні, зручні, цікаві. Їх усі є велике бажання впроваджувати, використовувати.

Що це за інструменти? Релевантні програми: «7 кроків назустріч» (організація роботи з батьками); «Репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка учнівської молоді»; «Здоров’я молоді та його складові»; «Право на любов» (від БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї». «Програма 15» (від УФ «Благополуччя дітей»). Сайти: «Вперше. Сексуальна освіта для підлітків» (https://vpershe.com/); U-Report (https://ukraine.ureport.in/)/

Громадські організації, які опікуються питаннями репродуктивного здоров’я: Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» (http://www.womanhealth.org.ua/), Український фонд «Благополуччя дітей» (https://childfund.org.ua/), Клініки, дружні до молоді.

КЗ СОІППО долучився до впровадження програми з використання посібника для тренера «Репродуктивне здоров’я та відповідальна поведінка учнівської молоді». Підготовка педагогів здійснюється в рамках курсів основ здоров’я з основної школи, учителів біології, окремими курсами за вибором.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO