Зцілюючий клас – клас, у якому хочеться навчатися та працювати

golovnaЗаклад освіти сьогодні має стати не просто безпечним середовищем, він має стати середовищем, перш за все, чутливим до психічного здоров’я дітей, середовищем, яке б зцілювало, допомагало опрацювати травмівний досвід та упередити виникнення посттравматичного стресового розладу в дітей.

Значні можливості щодо формування чутливого до психічного здоров’я дітей середовища надає впровадження в практику роботи закладів освіти моделі «зцілюючих класів», розробленої травмопедагогом Гаральдом Каруцем (Німеччина). Знайомству із цією моделлю було присвячено рефлексивну зустріч для спеціалістів психологічної служби, що проходила в рамках реалізації проєкту «Завжди поруч». Зустріч проведено 29 лютого 2024 року навчально-методичним центром психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Ірина МАРУХИНА, Лариса КОНДРАТЕНКО, спеціалісти центру, ознайомили присутніх із концепцією моделі «зцілюючих класів». Основна ідея концепції полягає в тому, що сама атмосфера, яку створює та підтримує вчитель, сприяє профілактиці та попередженню психологічного травмування, якнайкращому опрацюванню отриманого травмівного досвіду, посиленню резилієнс. У цій моделі освітній процес передбачає не лише передачу та отримання знань, а й організацію певного простору для соціально-емоційного навчання, розвитку, прояву творчості  як засобів опрацювання травмівного досвіду та профілактики можливих ускладнень.

Спікерами було проаналізовано керівні принципи організації зцілюючого середовища в класі. Особливу увагу було приділено іструментам «зцілюючого класу»: ранкові привітання та прощання після уроків; контакт з кожним учнем; позитивний мікроклімат у колективі дітей; щоденний скринінг для швидкої оцінки психоемоційного стану дітей до початку занять; зміна місця в класі; інтеграція педагогіки та психології в навчанні дітей психологічній стабілізації; опора на сильні сторони, збережені ресурси, намагання або здобутки дитини.

Учасниками було зазначено, що використання цих інструментів у часі війни    допомагатиме дітям проходити крізь різні життєві випробування, зберігаючи та відновлюючи своє психічне здоров’я.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO