20 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

golovnaЩорічно, 20 лютого, відповідно до Указу Президента України від 11.02.2015 № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» Україна відзначає – День Героїв Небесної Сотні.

У цей день Україна вшановує пам'ять Героїв-українців, які змінили перебіг історії нашої держави.

Мабуть, немає жодного нашого співвітчизника, який не пам’ятає подій, що відбувалися в Києві та по всій країні в кінці 2013 – на початку 2014 року. Для більшості, вони стали справжнім зламом у свідомості, адже ніколи до того в мирній Україні народні протести не мали такої кривавої розв’язки.

З 18 до 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності відбулися масові розстріли протестувальників. 20 лютого загинуло 48 учасників протестів. Їх, разом із іншими 54 загиблими та п’ятьма активістами, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на Сході України за демократичні цінності та територіальну  цілісність нашої держави, назвали Героями Небесної Сотні.

Небесна Сотня – 107 загиблих учасників Революції Гідності, а також активісти Майдану, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на сході України. Назва «Небесна Сотня» виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Уперше вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності 21-22 лютого 2014 року. 21 лютого датовані вірші поетес Людмили Максимлюк і Тетяни Домашенко, у яких використано словосполучення «Небесна Сотня».

До Героїв Небесної Сотні належать люди різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Наймолодшому з Героїв, Назарію Войтовичу, було 17 років, найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки. Зі 107 Героїв Небесної Сотні – три жінки: Антоніна Дворянець, Ольга Бура та Людмила Шеремет.

Боротьба українців за свободу та європейське майбутнє отримала визнання багатьох представників міжнародної спільноти. Зокрема, у 2015 році віцепрезидент США Джо Байден, коментуючи події на київському майдані Незалежності, сказав: «Серед вогню та льоду, снайперів на дахах Небесна Сотня заплатила найстрашнішу ціну патріотів… Їхня кров та мужність дають українському народові другий шанс на свободу».

1 липня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон щодо заснування державної нагороди «Орден Героїв Небесної Сотні», Указом Президента України від 03.11.2014 № 844/2014 «Про орден Героїв Небесної Сотні» було затверджено Статут і малюнок ордена Героїв Небесної Сотні. Орден установлено для відзначення осіб за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), інших подій, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України. Орден має форму блакитного хреста, у центрі якого розміщено зображення небесного воїна в обладунках із мечем та щитом. Обладунки та щит стилізовано під саморобне спорядження учасників Революції Гідності. На звороті хреста розміщено напис «Свобода та Гідність». Автори нагороди – Тарас Возняк і Костянтин Ковалишин.

День Героїв Небесної Сотні покликаний увічнити людську, громадянську, національну відвагу та самовідданість, силу духу і стійкість громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

З метою  вшанування подвигу загиблих українських захисників, які віддали життя за ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України, рекомендуємо у закладах загальної середньої освіти провести тематичні заходи:

  • уроки-пам'яті: «І пам'ять серця, і вічний смуток», «Небесня Сотня – перші герої російсько-української війни;
  • виховні години: «Герої Небесної Сотні», «Що ви знаєте про Героїв Небесної сотні?»;
  • інформаційні п'ятихвилинки на уроках з історії України: «Україна: прагнення змін»;
  • виставки «Герої не вмирають», «Вони – Герої, бо Герой – це той, хто не шкодує себе заради інших»;
  • перегляди тематичних фільмів.

З інформаційними матеріалами щодо підготовки до тематичних заходів можна ознайомитися на сайті Українського інституту національної пам’яті за покликанням: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/metodychni-rekomendaciyi/informaciyni-materialy-do-dnya-geroyiv-nebesnoyi-sotni

З відеоматеріалами про діяльність Національного музею Революції Гідності можна ознайомитися на YouTube каналі: https://www.youtube.com/channel/UCtbhvvtL8TUazkrqvrs_eRw/featured

Нашим святим обов’язком сьогодні є пам’ятати та вшановувати Героїв Небесної Сотні, усіх, хто в різні історичні епохи стали на захист своєї рідної землі.

Будьмо гідними нащадками борців за свободу України! Єднаймося в спільній меті – берегти й утверджувати вільну, незалежну, соборну Українську Державу.

Хай палають свічки пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні у наших серцях. Ушануємо хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої з вами єдиної України! Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO