КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ «ОРГАНІЗАЦІЯ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ФОРМУВАННЯ ЙОГО КУЛЬТУРИ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ»

04Здорове харчування – першочергова основа стану здоров’я людини. А від харчування дітей залежить не тільки здоров'я кожного з них у майбутньому, а й загалом здоров'я української нації. Низка державних нормативних актів спонукає все суспільство, освітян зосередити увагу на забезпеченні здорового харчування підростаючого покоління.

Програмою реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області (розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації від 21.12.2023 № 734-ОД) передбачена підготовка керівників закладів загальної середньої освіти до упровадження реформи, яка розпочалася у КЗ СОІППО 25-26 січня 2024 року.

Перші курси підвищення кваліфікації за освітньою програмою «Організація здорового харчування та формування його культури в закладі освіти» відбулися у складі 21 керівника закладів загальної середньої освіти. Слухачами курсів стали директори та заступники директорів Глухівської, Грунської, Недригайлівської, Нижньосироватської, Попівської, Путивльської, Ямпільської територіальних громад. Куратор групи –  Лідія Коростіль, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти, кандидат педагогічних наук, доцент.

Програмою курсів було передбачено теоретичну та практичні частини навчання освітян. До практичної частини навчання долучилися Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, доктор юридичних наук, професор та Неля Вербицька, начальник управління освіти і науки Сумської міської ради.

Із мотиваційними словами до слухачів звернулася Світлана Луценко, декан факультету підвищення кваліфікації та перепідготовки, кандидат наук з державного управління, доцент. У зверненні вона наголосила на важливість реформування системи шкільного харчування та необхідності підвищення професійної компетентності керівника закладу освіти з вирішення стратегічних завдань та операційних цілей Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в закладах загальної середньої освіти Сумської області.

Теоретична частина курсів підвищення кваліфікації була спрямована на розкриття двох напрямів реформи: формування культури здорового харчування й організації якісного і здорового харчування в закладах загальної середньої освіти.

Валентина Успенська, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти КЗ СОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, висвітлила нормативні документи, на яких базується Програма реформування системи шкільного харчування, зміст і сутність культури здорового харчування людини. Акцентувала увагу на рекомендаціях щодо здорового харчування людини та принципах, яких потрібно дотримуватися при організації харчування протягом дня і тижня.

Валентина Фролова, головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, донесла вимоги до облаштування харчоблоку шкільної їдальні, робочих місць, норм харчування школярів, складання меню. Звернула увагу слухачів на особливостях упровадження деяких вимог в умовах воєнного стану.

Наталія Болгова, декан факультету харчових технологій Сумського національного університету, кандидат сільсько-господарських наук, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів, розповіла про сутність системи НАССР (аналіз небезпечних факторів та контролю у критичних точках), технологію її упровадження в закладах загальної середньої освіти. Навела приклади міжгалузевої співпраці у формуванні культури здорового харчування в закладі освіти.

Практична частина курсів підвищення кваліфікації відбувалася на базі Комунальної установи загальноосвітня школа І - ІІІ ст. № 23 Сумської міської ради. На сьогодні, це найбільший в Сумах заклад загальної середньої освіти за кількістю учнів, які навчаються та харчуються в ньому. У закладі оновлено харчоблок, закуплено сучасне обладнання, розроблено меню, що відповідає вимогам здорового і якісного харчування.

Наталія Педяш, директор школи, привітала слухачів курсів та презентувала досвід школи в організації харчування та упровадження реформи. Презентація відбувалась у шкільній їдальні, що дало можливість керівникам закладів ознайомитися з її оформленням, зонуванням, місцем розташування меню, переглянути тимчасові експозиції, що розкривали зміст вагомих складових організації шкільного харчування. Потім усіх запросили до харчоблоку, де можна було побачити можливий варіант зонування приміщення, сучасне обладнання (посудомийну машину, обладнання для механічної обробки продуктів, пароконвектомат тощо), поспілкуватися з шеф-кухарем. Чудовим завершенням презентації роботи шкільної їдальні стала дегустація шкільних страв. 

Практико-орієнтований підхід до формування професійної компетентності слухачів курсів продемонстрували виступи Ольги Олефір, заступника директора з навчальної роботи, яка ознайомила керівників шкіл з тендерною документацією, бланками меню, актами, та Олени Феденко, головного спеціаліста управління освіти і науки Сумської міської ради, яка розповіла про організацію харчування в місті Суми та відповіла на актуальні для керівників закладів освіти питання: зміна оплати за харчування, пільговики, оформлення документації, робота з батьками тощо.

У відгуках про курси підвищення кваліфікації керівники закладів загальної середньої освіти зазначили, що зміст і організація курсів їм сподобалися. Найбільш актуальними були питання упровадження системи НАССР, закупівля продуктів харчування, обладнання харчоблоку, а також усвідомлення того, що здорове харчування може бути смачним.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO