Регіональний краєзнавчий круглий стіл «НАША ЄДНІСТЬ – НАША ЗБРОЯ!»

0124 січня 2024 року у рамках курсів підвищення кваліфікації учителів (викладачів) історії та учителів (викладачів) української мови і літератури, зарубіжної літератури як форма освітньої інтеграції був проведений Регіональний краєзнавчий круглий стіл: «Наша єдність – наша зброя», присвячений 106-ій річниці проголошення Української Народної Республіки та 105-ій річниці Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. До участі у роботі круглого столу були запрошені і виступили відомі науковці, архівісти, громадські діячі, бібліотекарі Сумщини.

Модератором заходу виступила Світлана Драновська, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти КЗ СОІППО.

У вступному слові «Сила єдності: ІУ Універсал Української Народної Республіки та Акт Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської Народної Республіки і питання формування історичної пам'яті в сучасній освіті України» Світлана Драновська, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти КЗ СОІППО зазначила: «Соборність України означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Нарешті, соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту побудови демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації».

Доповідач ознайомила освітян із інтерактивними ресурсами із вивчення історії України ХХ ст., з прийомами ефективного використання ігрових технологій на уроках і в позаурочній діяльності, спрямованих на реалізацію завдань з національно-патріотичного виховання.

Про специфіку і значущість державотворчої діяльності за часів Української Держави і гетьмана Павла Скоропадського та участь у ній краян із Сумщини розповів Сергій Дегтярьов, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії СумДУ.

Пізнавальним для учасників круглого столу був виступ  Геннадія Іванущенка, історика, архівіста та громадського діяча, співзасновник Центру досліджень визвольного руху, головного редактора інтернет-проєкту «Сумський історичний портал» на тему «Сумський історичний портал як джерело архівних матеріалів і наукових розвідок про події Української революції та Визвольних Змагань 1917-1921 років на території  Сумщини».

Тетяна Голуб, завідувач відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Сумської ОУНБ, краєзнавець, журналіст, презентувала напрацювання відділу обласної книгозбірні з питання: «Українська Революція і доба Визвольних Змагань 1017-1921 років на ресурсах відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки».

Огляду літературно-мистецьких збірників-пам’ятників воїнам-захисникам України був присвячений виступ Юрія П’ятаченка, старшого викладача кафедри соціально-гуманітарної освіти на тему «Героїчний кенотаф борцям за волю і незалежність України (сумський хронотоп)».

З презентаціями досвіду пошукової, просвітницької і волонтерської діяльності виступили освітяни Катерина Маленко (Конотоп), Оксана Кравченко (Ямпіль).

На засіданні круглого столу відбулася презентація віршів з книжки воєнної лірики «Точка неповернення» Зої Бордун (Охтирка). У поетичній сторінці зібрання прозвучали вірші поетів-класиків із Сумщини, а також учителів-учасників зібрання.

Учителям, учасникам засідання, було запропоновано скласти колективну інтерактивну мапу «Видатні сум’яни – творці української державності 1917-1921 років».

Усіх учасників круглого столу об'єднали спільні висновки: Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А гасло до відзначення Дня Соборності – 2024 «Наша єдність – наша зброя!» – мотив, спрямований на Перемогу України у війні з московським загарбником. Слава Україні! Героям Слава!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO