16 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ ДОНЕЦЬКОГО АЕРОПОРТУ

golovna«Кіборги вистояли, не вистояв бетон», – фраза, яка назавжди вписана у сучасну історію України.

Бої за Донецький аеропорт (ДАП), які  тривали 242 дні – від 26 травня 2014 року до 22 січня 2015-го – і закінчилися після повної руйнації старого та нового терміналів, стали зразком незламності українських воїнів. ДАП розглядався як потенційний плацдарм для наступу сил АТО на Донецьк. Українські військові утримували старий та новий термінали. Проросійські сили систематично штурмували їх, унаслідок чого у грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал.

Кульмінацією боїв за ДАП став січень 2015 року. 13 січня впала диспетчерська вежа аеропорту, а 20-го числа окупанти здійснили кілька підривів бетонних перекриттів терміналу, унаслідок чого під завалами загинуло 58 бійців. 22 січня сили АТО відступили з аеропорту. За офіційними даними, у боях за ДАП загинуло більше 200 українських військових. За різними підрахунками, росіяни втратили до тисячі бойовиків, у тому числі найманців елітних частин ФСБ та ГРУ.

В обороні Донецького аеропорту брали участь спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ої, 80-ої, 81-ої, 95-ої окремих аеромобільних, 93-ої та 72-ої окремих механізованих бригад, 1-ої окремої танкової бригади, 57-ої окремої мотопіхотної бригади, 91-го окремого полку, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інші.

Восени 2014 року в мовний вжиток увійшов термін «кіборги». Так росіяни назвали оборонців ДАП, опір яких вони не могли зламати попри шалені обстріли з танків, артилерії та перевагу в кількості особового складу.   Те звитяжне протистояння стало символом незламності наших військових. Кіборги витримали. Не витримав бетон.

Сильні, незламні, сталеві, справжні патріоти – «кіборги», стали національним символом відваги та стійкості українських бійців. Найменше, що ми можемо зробити для них – це пам’ятати про їхній подвиг і ціну, яку вони заплатили за нашу незалежність.

Минуть роки, прийдуть у світ нові покоління, але не згасне пам’ять про героїв Донецького аеропорту, про героїв-українців, які боролися за незалежність, цілісність, гідність і свободу нашої держави. І кому як не нам, українцям, зрозуміти одну просту річ – війна ніколи не наближає мир.

З метою вшанування пам’яті захисників Донецького аеропорту, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує у закладах  загальної середньої освіти провести онлайн-заходи.

Під час підготовки до тематичних онлайн-заходів, Сумський інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує до використання такі інтернет-джерела:

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO