21 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

golovna21 листопада – відзначають День Гідності та Свободи. Цього дня, із інтервалом у десять років, розпочалися два наймасовіші протести у сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності. Після перемоги Помаранчевої революції, у листопаді 2005 року, Президент України Віктор Ющенко запровадив державне свято – День Свободи – 22 листопада.

Після Революції Гідності, 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ від 13.11.2014 № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи», згідно з яким, 21 листопада відзначається як День Гідності та Свободи.

Цей день установлено з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Цьогоріч День Гідності та Свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення російського агресора, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора.

День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі, цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими подіями консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.

Нинішній день – це незаперечний доказ відродження Української нації, нашої держави. На жаль, за це українці платять високу ціну – розстріляні Герої на Майдані, загиблі в зоні бойових дій.

Пам’ятаймо, що без глибокого усвідомлення таких цінностей, як свобода та гідність, неможливо побудувати успішну Українську державу, за щасливе прийдешнє якої і досі гинуть наші співвітчизники.

Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, у тому числі міжнародних.

Відповідно до основних положень Конституції України, єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо й через органи місцевого самоврядування. За народом України закріплено право визначати та змінювати конституційний лад в Україні, а також право на свободу мирних зібрань.

Сьогодні боротьба за незалежність України та її суверенітет продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти та щирі люди, які були на Майданах міст і містечок нашої країни. За цю боротьбу заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. Це – люди, подвиг яких ми будемо пам’ятати вічно, їхня мужність переказуватиметься з покоління в покоління.

З метою належного відзначення Дня Гідності та Свободи, національно-ідентичного виховання учнівської молоді, утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи та справедливості, європейського шляху розвитку України, вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності, у закладах загальної середньої освіти рекомендуємо в онлайн-форматі провести:

  • виховні години: «Українець – це вільна людина з гідністю в серці», «Наш дух не зламати, свободу не вбити!», «З Україною в серці!», «Зростаємо патріотами», «Ми діти вільної країни!», «Україна – країна Гідності та Свободи!», «Є нація! Хай знають всі на світі! Ми є! Народ піднявся з колін!»;
  • «круглі столи»: «Наш дух не зламати, свободу не вбити!», «Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе!», «Україна – європейська держава!», «Небесна Сотня – гордість та біль України», «Майдан: революція цінностей», «Право на Гідність та Свободу», «Україна: спільна відповідальність за майбутнє», «Революція гідності та українська національна ідея», «Україна та Європа починаються з мене»;
  • віртуальні екскурсії місцями Революції Гідності: «Майдан: від незалежності до свободи», «Революція Гідності в історіях очевидців», «Україна: шлях Гідності»;
  • уроки пам’яті: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу!», «Герої не вмирають!», «Пам’ятаємо наших героїв, що за волю поклали життя», «Народе мій, до тебе я ще верну, і в смерті обернуся до життя», «Небесна Сотня серед нас віднині у кожнім серці й крапельці сльози», «Не серед нас, та разом з нами. В серцях, у пам’яті, в думках»;
  • онлайн-зустрічі з учасниками Революції гідності, воїнами АТО, громадськими активістами, волонтерами: «Герої серед нас», «Хоробрі серця», «Справа честі та обов’язку», «Шукаючи Європу, ми знайшли Україну!», «Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя!»;
  • виставки малюнків, плакатів, фотографій: «Ми – діти України», «Мистецький Майдан – Революція Гідності та Свободи», «Я пишаюся тим, що я українець!», «Наші символи Гідності та Свободи», «Небесній Сотні шана й молитви», «Нас надихають подвиги героїв»;
  • виготовлення оберегів, вітальних листівок для українських воїнів: «Захисник України – гордість моєї країни!», «Янгол-охоронець для солдата».

Окрім того, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує інші форми проведення тематичних заходів:

  • патріотичні флешмоби: «Наш символ Гідності та Свободи», «Вільні творять майбутнє», «Хай в серці кожної дитини живе любов до України!», «За волю, за віру, за честь України я буду невтомно стоять до загину!», «Я – українець!», «Герої не вмирають!»;
  • перегляд художніх і документальних фільмів про Революцію Гідності: «Майдан. Хроніка подій», «Зима, що нас змінила», «Еволюція Гідності», «Сильніше ніж зброя», «Чорний ворон»;
  • воркшоп «Україна – єдина держава».

Окрім того, рекомендуємо, під час тематичних заходів використовувати інформаційні ресурси, документальні фільми та відеоматеріали:

Нехай буде мирне небо над українською землею, добробут й родинна злагода у домівках, не згасає віра в щасливе майбутнє України!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO