21 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МИРУ

golovnaЩороку, за ініціативи ООН, 21 вересня відзначається Міжнародний день миру  (International Day of Peace) – День загального припинення вогню та відмови від насильства.

Емблемою Міжнародного дня миру, є білий голуб з оливковою гілкою. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році.

У сучасному світі мир – це найбільша цінність, адже нестабільність, страх і насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам.

В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «Про День миру» з 2002 року та відзначається щорічно  21 вересня у Міжнародний день миру.

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це – усвідомлена мета за право жити у власній державі.

З часу здобуття Україною суверенітету, мир для українців був і є нормою життя. На  мирних громадян не падали бомби, під ногами не розривалися міни та снаряди. Люди не гинули і не отримували каліцтва під шквалом уламків і кулеметних черг. Усі жили, будували плани, працювали.

В Україні завжди поважали мир, – це  не раз було підтверджено на рівні держави, а саме, – відмова України від ядерної зброї. Територіальна цілісність і суверенітет держави «гарантували» найпотужніші та розвинені країни світу: США, Великобританія тощо. Держава Україна ніколи не дозволяла собі погрожувати війною своїм сусідам, більш того підтримувала тісні добросусідські відносини з усіма країнами.

У 2014 році держава Україна зазнала військового вторгнення з боку російського окупанта. Агресор стрімко анексував Кримський півострів і почав бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області. Убито та покалічено тисячі українських громадян. Мільйони людей, із окупованих агресором українських територій, стали біженцями та вимушеними переселенцями.

У лютому 2022 року агресор розпочав широкомасштабну війну, здійснюючи відкритий геноцид українського народу, знищуючи громадянську інфраструктуру по всій країні. Орди російських терористів ринули на нашу землю.

Включно по 2023 рік, жоден із днів в Україні не був «Днем миру» ... але мир обов’язково повернеться. Українське суспільство та українська армія працює над цим кожен день.

На сьогодні, для нашої держави, це – свято є особливо значущим. Кожен свідомий українець мріє про якнайшвидшу перемогу України у війні; про повернення рідних, близьких, друзів; про мирне небо над головою, світле майбутнє дітей; про загоєння нестерпних ран у людських серцях, захист від агресора.

З метою формування в учнів розуміння питань, пов’язаних із миром, розширення їхніх знань про важливість миру на землі, виховання гуманізму, почуття патріотизму, любові до рідної землі, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує до Міжнародного дня миру провести наступні заходи:

  • виховні години: «Хай буде мир на всій Землі», «Мир на Землі – радість у родині», «Дружно за мир стояти – війні не бувати», «Білий голуб миру, не забудь про Україну», «Діти проти війни», «Усмішка врятує світ», «Чому цей світ такий жорстокий? Навіщо нам ота війна?», «Людина починається з добра», «21 вересня – Міжнародний день миру», «Серця кіборгів», «І синіє небо, і жовте колосся», «Мир – одне з найбільших благ», «Дружно за мир стояти – війні не бувати», «Хай сяє мирне небо над Україною»;
  • бесіди: «Хай буде мир у нас на Україні», «Білий голуб – символ миру», «Що означає для мене мир»;
  • години спілкування для учнів 1-4 класів: «В Європу з Україною в серці», «Чому мир потрібен усім?», «Зберегти мир по світу», «Ми не хочемо війни», «Ми за волю, ми за мир»;
  • лекції для учнів 9-11 класів: «Право на мир – одне з основних прав людини», «Сталий мир заради сталого майбутнього»;
  • «круглі столи»: «Мир крокує планетою», «Збереження миру – обов’язок чи життєва необхідність?», «Разом заради миру: повага, безпека та гідність для всіх»;
  • уроки миру: «Найбільше ми хочемо миру у світі», «Мир потрібен усім», «Світ без війни», «Молодь за мир і розвиток», «Потрібен мир тобі й мені»;
  • диспути: «Світове щастя неможливо без миру на Землі», «Немає прав без обов’язків, немає обов’язків без прав»;
  • інформаційні журнали: «Нам потрібне мирне небо», «Мир на планеті – щастя всім дітям»;
  • уроки-квести: «Україна – Європейська держава», «Діти України за мир», «Естафета Миру», «Карта України в дитячих долонях»;
  • виставки малюнків: «Лети, наш голубок – символ миру, добра та світла», «Хай буде мир», «Мир крокує по планеті», «Наш дім – планета Земля», «Діти України за мир на планеті», «Мир на землі – радість у родині», «Долоньки миру», «Світ очима дітей», «Ми за мир», «Бажаємо Україні миру»;
  • виставки плакатів: «Миру в Україні бути», «Діти України за мир у всьому світі», «Мир планеті, щастя дітям»;
  • демонстрація та обговорення відео фільмів: «Декларація прав людини. Кожне слово виборено жертвами» (https://www.youtube.com/watch?v=cQeOrhf2ZaI), «Сильніше, ніж зброя» (https://www.youtube.com/watch?v=fYak6B8aLJ0);
  • перегляди відеороликів «Діти України просять про мир у всьому світі»;
  • фотовиставки: «Мир у всьому світі», «Лети, голуб миру»;
  • конкурси із квітів і природних матеріалів «Миру в Україні бути»;
  • майстер-класи з виготовлення з оригамі «Голуб миру»;
  • виготовлення колажів: «Хай завжди буде мир», «Що для мене – мир», «Бажаємо Україні миру», «Світ – у твоїх долонях»;
  • акції: «З миром у серці», «Хай голуби миру на землю зійдуть», «Подаруй голуба»;
  • поетичні акції «Живи й процвітай, моя Україно, для миру, для щастя, любові й добра!»;
  • флешмоби: «Голуб миру», «Діти України за мир та єдність», «Голуб миру,  прилети! Україну захисти!» за участю учнів закладів загальної середньої освіти.

Рекомендуємо під час проведення тематичних заходів хвилиною мовчання вшанувати пам’ять тих, хто воював за мир, хто віддав своє життя в ім’я майбутнього нашої держави.

Епіграфами до тематичних заходів можуть бути слова відомих людей:

Хочеш миру – готуй його, готуй, не шкодуючи своїх сил, кожен день свого життя, кожну годину своїх днів. (Стефан Цвейг)

Мир має бути здобутий перемогою, а не угодою. (Марк Тулій Цицерон)

Мир – це свобода, заснована на визнанні прав будь-якої людини (Марк Тулій Цицерон)

Мир – чеснота цивілізації, війна – її злочин. (Віктор Марі Гюго)

Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути. (В’ячеслав Липинський)

Ми прагнемо миру, тому що знаємо: мир – це той клімат, у якому може бути свобода. (Дуайт Ейзенхауер)

А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни. (Ліна Костенко)

Сьогодні, завдання кожного свідомого українця – не тільки підтримувати мир у світі, а, насамперед, підтримувати мир у самому собі. Усе починається з людини. Мир починається з тебе! В єдності – наша сила!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO