ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

nagolovnuЗгідно з народними прикметами, наприкінці спекотного серпня або на  початку оксамитового вересня, виконавши свій батьківський обов’язок, починають збиратися ключами й відлітати бу́зьки.

Чорногу́з, бу́сол, бу́сел, бу́зько,  бу́зьок, боцю́н, боця́н, га́йстер, жабої́д, весе́лик − таку назву має  найбажаніший птах для українців − лелека.

Лелека – священний птах, покровитель сім'ї та рідного дому в українській міфології. Це − символ любові до батька-матері, які благословили тебе на світ,  символ сімейного благополуччя.

 

Лінгвосет бузько

Щодо походження слова лелека є кілька версій. Згідно з одною, приніс цей птах на своїх крилах назву тюркського походження «ляльок».

З давніх-давен український бог шлюбу та кохання називається Лель. Земною священною іпостассю Леля вважався i вважається лелека. Трепетні, лагiднi, майже нiжнi стосунки українців з лелекою обумовлені саме тим, що лелека приносить діточок. Цiлi народи називались іменем лелеки.

Латинською лелека – сiconia. Слово «гайстер» прийшло з німецької і означає «той, хто приносить дітей». Гайстерякою називають чоловіка-гуляку. Птах із чорним наростом ззаду – чорногуз, бо «ґудзь» – українською вузлик.

Назви бусол, бузько, боцян поширені більше в західній частині України. Боцян є назвою, спільною із західнослов’янськими, зокрема з польським bocian, що походить, очевидно, від  східнослов’янського слова BOTAT − «тупати, дибати».

Досі існує така прикмета: якщо побачиш одного лелеку, то цілий рік будеш сам; а якщо  двох, то будеш у парі.

Наші пращури, побачивши в небі ключ, приказували: «Із чужої сторононьки повертайтесь додомоньку!». При цьому годилося загорнути в хустину грудочку землі й тримати її до весни. Помітивши перших птахів, що поверталися з вирію, ту грудочку одразу закопували в полі чи городі. Це означало, що весна буде щедрою й буйною.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO