ДЕСНЯНСЬКО-СТАРОГУТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК В УМОВАХ ВІЙНИ

nagolovnuДивовижний куточок природи на самому сході Українського Полісся – Старогутські ліси з віковими деревами, болотами, луками зберігають багато рідкісних видів рослин та тварин, проте… 

Повномасштабне вторгнення Росії завдало значної шкоди природним екосистемам нашої країни. Негативний вплив війни на природу триває протягом усіх 9 років російської агресії проти України. Але з лютого 2022 року географія та масштаби такого впливу відчутно зросли.

Деснянсько-Старогутський національний парк розташований у Сумській області, межує з Росією на півночі та сході. Протяжність спільного кордону сягає 30 км. Національний парк не був під окупацією, але щоденно – починаючи з 24 лютого 2022 року – потерпає від російських обстрілів.

Центральна будівля парку розташована за 400 м від кордону з Росією. За словами директора парку Сергія Кубракова, – щодня обстрілюється або сам парк, або м. Середина-Буда, або с. Стара Гута, де знаходяться будівлі установи. Так, 31 липня 2022 року росіянами з міномета було обстріляно та пошкоджено нову будівлю Стагорутського природоохоронного науково-дослідного відділення, вежу для спостереження за лісовими пожежами, гаражі, автомобіль тощо.

Після обстрілів обласною екологічною інспекцією було оцінено збитки природних комплексів. Фахівці брали проби ґрунту, визначали суму пошкоджень лісових масивів – перебиті, поламані, вивернуті мінами дерева. Екоінспектори виявили, що уламки розстріляних будівель засмітили понад 67 кв. м. площі парку, російські снаряди знищили  багато живих дерев сосни й берези.

Наслідків для тваринного світу наразі не можна оцінити, адже лісові угіддя відвідувати заборонено. Люди на території парку знаходять нерозірвані міни, снаряди.

Нині відвідувачів до національного парку «Деснянсько-Старогутський» не запрошують, адже це небезпечно! Однак іншу повсякденну роботу, яку вели й у мирний час, співробітники парку виконують. Наприклад, орнітологи, які щорічно спостерігали за міграцією птахів на Десні, наразі це роблять у м. Середина-Буда, тобто вивчають шлях птахів, не прив’язаний до води. У національному парку також реалізуються спільні проєкти разом з іншими парками, наприклад, збереження кажанів, популяція яких є однією з найбільших на Лівобережжі України.  Ще співробітники національного парку активно працюють зі школярами онлайн, консультують дослідників, готують наукове обґрунтування щодо розширення парку. 

Більш детально ознайомитися із історією, природними умовами національного парку, представниками флори та фауни,  напрямами наукової роботи можна на офіційному сайті – http://www.nppds.inf.ua/.

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO