НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ УКРАЇНИ В ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: ПЕРЕОСМИCЛЕННЯ КОНТЕКСТІВ

golovnaПід такою назвою 16 травня 2023 року в КЗ СОІППО був проведений міжрегіональний Круглий стіл з онлайн-трансляцією.

Тематика заходу обумовлена екзистенційним характером війни, яку російський імперіалізм століттями веде проти України.

 Учасникам Круглого столу для обговорення  були запропоновані такі тематичні напрями:

  1. Національно-патріотичне виховання як проблема внутрішньоукраїнської інтеграції: світоглядна війна за українців та Україну в окцидентальному суспільстві.
  2. Українська героїка і меморіали пам’яті звитяжцям-краянам у хронотопі російсько-української війни 2014–2023 років.
  1. Військово-патріотичне виховання і волонтерська діяльність як процес громадянської ідентифікації в сучасній українській школі.
  1. Національно-патріотичне виховання учнівства у процесі опанування основ наук та позашкільній роботі.

До роботи у  Круглому  столі долучилися педагогічні працівники закладів освіти області, слухачі, студенти, магістранти, працівники культури та краєзнавці з усіх 5 районів Сумської області. Варто наголосити, що найбільше число учасників – це освітяни з громад, які і зараз знаходяться у зоні бойових дій.

Відкрив засідання та виступив із доповіддю про особливості діяльності СОІППО від 24 лютого 2022 року ректор інституту д. і. н., професор Юрій НІКІТІН.  

Учасники заходу у виступах презентували практики з національно-патріотичного (найперше – військово-патріотичного) виховання, а саме:

  1. Микола СКИРТАЧ (Суми) – про методологію і змістове наповнення проєкту з інформаційного спротиву «Сумщина під обстрілами».
  2. Наталія ЯРУШ (Суми) – задокументовані спогади жителів с. Грабовське про лютий-початок квітня 2022 року «Прикордоння Краснопільщини в період російської окупації».
  3. Наталія ПРЯДКО (Суми) – про діяльність пошуково-волонтерського загону «Палаючі серця» в контексті пошукової і волонтерської роботи історико-патріотичного музею «Пам’ять».
  4. Віталій ЮДІН (Путивль) – про виклики та пріоритети в музейній педагогіці та особливостях створення сучасних експозицій (на прикладі роботи «Музею освіти» в Путивльському ЦПР).
  5. Олександр ТКАЧЕНКО (Краснопілля) – про акценти в деколонізації свідомості українського суспільства при реалізації програми з анкетування «CARPE DIEM, або Цінність історичного моменту», яку проводять у Краснопільському ліцеї № 1.
  6. Оксана Кузьменко (Кириківка) – про успішні практики запровадження цифрових застосунків для національно-патріотичного (україноцентричного) виховання школярів в умовах змішаного навчання.
  7. Тетяна ОРЛОВА (Суми) – про роль закладів освіти та бібліотек у просвітницькій роботі з формування історичної пам’яті на прикладі змін на топонімічних мапах населених пунктів.

У виступах спікерів наголошувалося на важливості формування і розвитку партнерської взаємодії між освітніми закладами та бібліотеками, музеями, мистецькими центрами та агенціями, волонтерськими організаціями для  захисту інтересів України в час російсько-української війни.

У виступах учасників засідання наголошувалося, що національно-патріотичне виховання – це чітко спланована виховна діяльність, спрямована на формування в українському суспільстві національної самоідентичності й патріотизму. Згідно із Законом України «Про освіту» (2017) громадянська компетентність як ключова формується не тільки на уроках з усіх предметів, а, насамперед, за словами співака і педагога, лауреата Національної премії імені Т. Г. Шевченка, Анатолія МОКРЕНКА, фізиками, хіміками чи математиками стануть одиниці, а громадянами мають стати всі, бо без громадян держава просто неможлива.

У заході загалом узяло участь і надіслали матеріали для публікації  59 учасників. Круглий стіл був запланований  кафедрою соціально-гуманітарної освіти і проведений за підтримки науково-видавничого відділу та викладачів кафедр КЗ СОІППО.

За результатами Круглого столу планується видання електронної збірки матеріалів.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO