26 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

26 golovna37 років тому, 26 квітня 1986 року, відбулась трагічна подія – аварія на Чорнобильській АЕС, яка негативно вплинула на Україну, оточуючий світ і країни Європи, на людську діяльність пов’язану із атомною енергетикою.

Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильській АЕС, 26 квітня 1986 року, сколихнула увесь світ і стала найбільш жахливою за своїми наслідками техногенною катастрофою ХХ століття.

Завдяки героїзму учасників ліквідації аварії джерело пекельної небезпеки – зруйнований вибухом реактор – задля захисту людей та довкілля від смертоносної радіації було ізольовано бетонною оболонкою.

Після розпаду Радянського Союзу, Україна успадкувала та сповна відчула увесь тягар наслідків глобальної за своїм характером техногенної катастрофи минулого століття.

Україна була, є і залишається відкритою для світу та відданою принципам правди в питаннях міжнародного співробітництва щодо подолання наслідків катастрофи Чорнобиля.

Одним із завдань сучасної освіти є формування в учнів навиків уболівати за долю своєї країни, які готові протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу.

До Дня трагедії на Чорнобильській АЕС Сумський ОІППО рекомендує провести у закладах загальної середньої освіти онлайн-заходи:

  • тематичні та виховні години: «Дзвони Чорнобиля стогоном будять, щоб від нещастя весь світ вберегти», «Чорнобиль… 35 років потому», «Дзвони Чорнобиля», «Чорнобиль – попередження, набат. Його уроків людство не забуде», «Чорнобильська катастрофа», «Слава і шана ліквідаторам аварії на ЧАЕС!», «Духовність народу», «Екологічні наслідки Чорнобиля», «Чорнобильська катастрофа: причини та наслідки», «Чорнобиль – біль і трагедія українського народу», «Чорнобиль – дзвін пам’яті» тощо;
  • інформаційні години: «Аварія на ЧАЕС – причини та наслідки техногенної катастрофи»,  «Найбільша екологічна катастрофа сучасності», «Знаємо, пам’ятаємо»;
  • тематичні виставки художньої та історичної літератури, експозиції з архівних фото- і художніх матеріалів, що ілюструють події Чорнобильської трагедії, фотовиставки: «Мужність і біль Чорнобиля», «Мій біль – Чорнобиль», «Чорнобиль знову про себе нагадав…» тощо;
  • зустрічі учнів закладів загальної середньої освіти з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильської АЕС;
  • виставки малюнків, плакатів, фоторепортажів, творчих робіт: «Наша мрія – жити на чистій планеті!», «Чорнобиль очима дітей», «Чорнобиль – наш біль», «Над Чорнобилем лунає дзвін», «Тридцять сьома палає весна», «Екологічні аспекти Чорнобильської катастрофи», «Чорнобиль: минуле, сучасне, майбутнє», «Зелений дивосвіт», «Чорнобильська екологія», «Наша мрія – жити на чистій планеті!» тощо;
  • перегляд відеофільмів: «Чорнобиль – пам’ять України», «На Чорнобиль журавлі летіли», «За годину до вибуху», «Мужність і біль Чорнобиля» тощо.
  • тематичні книжкові виставки: «А думалось, що атом той слухняний», «Земля, опалена Чорнобилем», «Із чорнобильського вогню в безсмертя», «Біль і тривоги Чорнобиля», «Чорнобиль не має минулого часу» тощо;
  • поетичні години та літературні вечори: «Тема Чорнобиля у творчості українських поетів і письменників», «Чорнобиль у творчості Ліни Костенко (Дмитра Павличко, Анни Багряної, Миколи Сингаївського тощо), поеми Бориса Олійника «Сім», «Дорога на Чорнобиль»; поема Івана Драча «Чорнобильська мадонна», книги Євгена Гуцала «Діти Чорнобиля» і Любові Ковалевської «Чорнобильський щоденник», роман Володимира Яворівського «Марія з полином у кінці століття» тощо.

Звертаємо увагу, що під час організації та проведення онлайн-заходів з означеної тематики доцільно не лише говорити, що це велика трагедія, а й символ мужності багатьох тисяч українців. Ризикуючи своїм життям і здоров’ям  вони виконували свій обов’язок, захищаючи людство від згубного впливу та подальшого розповсюдження радіації.

У рамках навчальних предметів важливо зосередити увагу на матеріалах щодо екологічних проблем і наслідків для здоров’я сучасного покоління та навколишнього середовища: «Вплив радіоактивного забруднення на флору та фауну», «Колообіг радіоактивних елементів у природі», «Вплив радіоактивного випромінювання на організм людини», «Радіація як фізичне явище: природа, закони дії», «Вплив радіації на екосистеми», «Сталий розвиток – стратегія людства у ХХІ столітті» тощо.

Під час підготовки до заходів Сумський ОІППО  рекомендує використовувати інтернет-джерела:

Інформаційні матеріали до річниці аварії на Чорнобильській АЕС. URL:  https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/informaciyni-materialy-do-richnyci-avariyi-na-chornobylskiy-aes (дата звернення 22.03.2023).

«Книга-мандрівка. Україна». Чорнобиль (серія 5). URL:  https://www.youtube.com/watch?v=NScp7nwB0eQ (дата звернення 22.03.2023).

Чорнобиль/ Аварія. Пам'ятай.  URL:  https://www.youtube.com/watch?v=y0gQxYrs7Q8 (дата звернення 22.03.2023).

Чорнобиль. Як сталася аварія ЧАЕС. URL:  https://www.youtube.com/watch?v=_dNMg7Y1Y04 (дата звернення 22.03.2023).

Чорнобильське трагедія. URL:  https://uinp.gov.ua/tegy/chornobylska-tragediya (дата звернення 22.03.2023).

16 маловідомих фактів про Чорнобиль. URL:   https://www.youtube.com/watch?v=ujeHE4lkbhQ (дата звернення 22.03.2023).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO