ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ

nagolovnu29 вересня 2022 року виповнюється 81 рік від початку масових розстрілів єврейського населення у Бабиному Яру.

   «Бабин Яр – це трагедія всього людства. Це трагедія, перш за все, єврейського й українського народів»

Іван Дзюба

Восени 1941 року в урочищі Бабин Яр, на околиці окупованого нацистами Києва, був здійснений один із найтяжчих злочинів XX століття. Розстріл 33771 єврея протягом двох днів у Бабиному Ярі став одним із перших прикладів масових убивств, до яких вдавалися нацисти в намаганні винищити євреїв.

29-30 вересня 1941 року було розстріляно 34 тисячі мирних жителів міста Києва, винних лише у тому, що вони були євреями. За два роки німецької окупації у Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч людей – євреїв, українців, ромів, людей інших національностей, а також військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні та інших жертв «нацистської машини знищення».

Трагедія Бабиного Яру – це не тільки фізичне знищення людей, а й спроба стерти пам’ять про них. Залишаючи Київ, нацисти намагалися приховати сліди своїх злочинів, бо розуміли, що за вчинене звірство їх чекає неминуча кара.

Бабин Яр – це місце, яке поєднує нас у нашій скорботі, в усвідомленні необхідності пошуку та підтримки взаєморозуміння між народами.

З метою формуванню в учнів негативного ставлення до фактів дискримінації, зневаги до людської гідності та зазіхань на право на життя, вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує спланувати для проведення в закладах загальної середньої освіти  такі тематичні заходи:

  • виховні години: «Трагедія Бабиного Яру – найтяжчий злочин проти людства», «Їх тисячі лягло у Бабин Яр глибокий…», «Бабин Яр. Ніколи більше!», «Голос Бабиного Яру»;
  • інформаційні хвилинки: «А Бабин Яр мовчить…», «Минуть роки, десятки років… Цього ніколи не забути!», «Бабин Яр – подих вічного болю»;
  • книжкову виставку на тему «Біль нашої пам’яті»;
  • правовий лекторій «Молодь. Право. Мораль» на тему «Конвенція про попередження злочину геноциду та покарання за нього»;
  • уроки пам’яті: «Бабин Яр: історія та долі», «Бабин Яр: пам’ять серця», які б розкрили сутність трагедії Голокосту в Україні та висвітлювали тему розстрілів у Бабиному Яру, розвивали навики критичного мислення через аналіз історичних джерел тощо.

Сформувати в учнів усвідомлення того, що мир і злагода між людьми – найвищі на землі цінності, допоможе оформлена у закладі загальної середньої освіти літературна вітрина «Бабин Яр: символ вічної скорботи…», тим самим акцентуючи увагу на вшануванні пам’яті жертв Бабиного Яру в українській поезії (М.Бажан, П. Тичина, М.Рильський, В.Сосюра, Д.Павличко та ін.).

Під час проведення заходів з учнями середнього шкільного віку доцільно працювати з фотографіями тогочасного Києва, Праведників народів світу та врятованих ними людей, творами мистецтва, дитячими малюнками, присвяченими цій трагічній події. Учням старшого віку варто запропонувати роботу з текстами та відеосвідченнями очевидців, поступово додавати фото пам’ятників чи інших меморіальних місць, щоб привчати учнів до усвідомлення різних форм мистецьких проявів вшанування пам’яті.

Окрім, того під час тематичних заходів рекомендуємо використовувати інформаційні ресурси Українського інституту національної пам’яті:

  • «Бабин Яр: людина, влада, історія» (ресурс містить архівні документи, кінохроніку, наукові статті, присвячені історії Бабиного Яру від кінця XVIII до початку ХХІ століття http://history.kby.kiev.ua);
  • матеріали інтерактивної виставки «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» (https://uinp.gov.ua/vystavkovi-proekty/vystavka-dabyn-yar-pamiat-na-tli-istorii виставка має українську та англійську версії);
  • збірник навчально-методичних розробок-занять на основі віртуальної виставки «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» та документальний фільм «Бабин Яр у пошуках пам’яті» (http://osvita.kby.kiev.ua/);
  • «Українці-рятівники. Марафон історій». Історії 190 праведників зібрано в Банку портретів на сайті (https://xn--e1agqdganc.com.ua/).

З метою об’єднання зусиль суспільства щодо запобігання повторенню злочинів проти людяності, рекомендуємо до використання такі інтернет-матеріали:

Важливо, під час тематичних заходів, акцентувати увагу учнів на історіях порятунку, проявах людської чуйності та турботи.

Методист навчально-методичного відділу

координації освітньої діяльності

та професійного розвитку Сумського ОІППО                                                                        О.В. Третьякова

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO