Фосфорні бомби: чим небезпечні та як захиститися

golovnaУкраїна ще на день ближча до перемоги. Але поки боротьба з окупантами триває, важливо щоб кожен українець знав як захистити себе у тих чи інших ситуаціях. Усе частіше російські війська використовують проти українського населення заборонені запалювальні боєприпаси з білим фосфором – фосфорні бомби. Наприклад, у відкритих джерелах повідомлялося про такі факти на Донеччині, Луганщині та Київщині.

Такі бомбардування не лише спричиняють масштабні пожежі та хімічне забруднення ґрунтів. Білий фосфор ще й дуже небезпечний для людини.

Навчальною програмою предмета «Захист України» передбачено вивчення способів захисту населення від надзвичайних ситуацій воєнного характеру у розділі «Основи цивільного захисту» для учнів 11 класу (тема «Основні способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях»).

В умовах воєнного стану основним завданням для вчителів предмета «Захист України» є формування в учнів розуміння, що знання, уміння та неухильне дотримання всього комплексу знань із забезпечення безпеки в зонах зараження дозволить зберегти їм здоров’я та працездатність.

Рекомендуємо вчителям зосередити увагу на навчанні всіх учнів способам захисту від зброї масового ураження, набуття ними первинних навичок у використанні засобів індивідуального захисту, спеціальної обробки, діям в умовах застосування зброї масового ураження.

Необхідно зосередити увагу на опрацюванні учнями порядку дій, яких необхідно дотримуватись у випадку забруднення повітря фосфором, правил надання домедичної допомоги у разі отруєння фосфором, адже ці знання є надзвичайно актуальними в умовах бомбардування території України фосфорними бомбами російськими військами.

Нагадуємо, що начинену фосфором зброю стали використовувати ще за часів Першої світової війни. Згодом її заборонили, але, попри всі заборони, зараз ці небезпечні боєприпаси використовують проти мирних українців російські окупаційні війська: 22 березня російські окупанти застосували заборонені фосфорні боєприпаси на північно-західній околиці Києва,
24 березня − у Луганській області на Рубіжне. Використання таких видів зброї військами ворога проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року.

Росія продовжує демонструвати своє негуманне ставлення до цивільних мешканців України.

Тож, у разі небезпеки треба знати алгоритм дій, щоб вберегти своє здоров'я та домашніх улюбленців.

Що таке фосфорні бомби

Фосфорні бомби – це авіаційні боєприпаси, що складаються з корпусу, пального наповнювача у вигляді білого фосфору або комплексного заряду з кількох сумішей, а також механізму для його займання. Окрім авіабомб, фосфором начиняють авіабаки, артилерійські снаряди, ракети, реактивні снаряди, артилерійські міни та ручні гранати.

Білий фосфор, який використовують для виготовлення цих боєприпасів, – самозаймиста, дуже вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого світлопроникного кольору з гострим запахом часнику. Форма, в якій він використовується військовими, дуже активна і загоряється від контакту з киснем.

Вибух фосфорної бомби супроводжується яскравим світлом, іскрами та білим, їдким димом. Зазвичай виникають пожежі, які важко та довго ліквідуються.

Фосфорні бомби: принцип дії

Фосфорні бомби можна розділити на два види за способом спрацьовування: в повітрі та після удару об поверхню. Перші приводяться в дію керованим детонатором, другі вибухають безпосередньо при ударі.

У результаті удару фосфорною бомбою спалахує сильна пожежа, яку важко загасити. При горінні білий фосфор розвиває температуру до 1300 °C, однак залежить від типу боєприпасу, навколишньої температури та вологості. Процес горіння фосфору супроводжується рясним виділенням густого їдкого білого диму і триває до тих пір, поки не припиниться доступ кисню або не вигорить все речовина. Фосфор вступає в хімічну реакцію з киснем, тому треба гасити таку пожежу великою кількістю води або мокрого піску.

Фосфорні бомби: радіус ураження

Через високу температуру горіння (до 1300 °C) фосфорний заряд підпалює все навколо. У радіусі до 150 метрів від епіцентру вибуху у людей буквально обвуглюється шкіра навіть під одягом.

Фосфорні бомби: чим небезпечні

Фосфорний заряд буквально випалює все навколо і сам фосфор є дуже отруйною речовиною, він може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин.

При попаданні на шкіру людини палкій білий фосфор викликає важкі опіки, а після потрапляння фосфору всередину організму відбувається отруєння, що викликає мученицьку смерть. Смертельна доза для людини становить 0,05-0,15 г.

Фосфорні бомби: як діяти

Фосфор – дуже небезпечна речовина, якщо вона вразила шкіру, органи дихання чи очі, треба діяти негайно. Ось основні поради, що треба робити.

Якщо ваш населений пункт почали обстрілювати фосфорними бомбами, пройдіть в укриття. Щоб уберегти дихальні шляхи, треба надіти протигаз або респіратор, для тварин – мокру тканину, яка не заважає диханню. Якщо ви чи хтось з оточення постраждав від фосфору, потрібно викликати швидку та постаратися надати собі чи іншим першу допомогу до її приїзду. Зокрема, якщо фосфор потрапив на шкіру або одяг, ні в якому разі не торкайтеся до нього руками. По можливості занурте пошкоджену частину тіла у воду.

Що робити, якщо фосфор потрапив на шкіру

  • не залишайте постраждалого одного. Обережно роздягніть його. Будьте у рукавичках, щоб не торкатися частинок білого фосфору;
  • промийте проточною водою ділянки тіла, які виявилися найбільш обгорілими. Жодна інша рідина для промивання не підходить;
  • шкіру прикрийте чистою вологою серветкою, бинтом або тканиною. На рани та опіки не можна наносити жодні мазі та присипки;
  • якщо часточки фосфору потрапили на шерсть домашнього улюбленця – треба нейтралізувати їх вологою тканиною. Після надання такої першої допомоги необхідно відвести домашнього улюбленця дна огляд до ветеринара.

01

Якщо людина вдихнула білий фосфор

  • при порушенні дихання допоможіть постраждалому влаштуватися якомога комфортніше;
  • побудьте поруч, доки не приїдуть медики;
  • не намагайтеся викликати блювоту, тому що частинки білого фосфору можуть обпекти слизові оболонки.

Якщо фосфор потрапив у очі

  • промийте очі великою кількістю холодної проточної води протягом не менше 15 хвилин;
  • на очі покладіть мокрий холодний компрес, щоб речовина повторно не спалахнула;
  • дочекайтеся прибуття лікарів.

Продовжуємо ділитися корисною інформацією, що може врятувати життя. Рекомендуємо переглянути відео «Що робити у разі вибуху фосфорної бомби» https://www.youtube.com/watch?v=ch-aS1RQr34, «Фосфорні бомби – окупанти використовують проти українців заборонену у всьому світі зброю» https://www.youtube.com/watch?v=IUz62lAbntw.

Зберігаємо спокій. Вірте в Збройні Сили України. Бережіть себе.

Методист з національно-патріотичної роботи та «Захисту України»

навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та

професійного розвитку СОІППО                                                                  Н.М. Сукачова

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO