Організація процесу навчання біології в умовах воєнного стану

головнуПід час організації освітнього процесу в дистанційному форматі (рекомендації зазначені в листі Міністерства освіти і науки України від 06.03.2022 № 1/3371-22 «Про організацію освітнього процесу») в умовах запровадженого воєнного стану (Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022) рекомендуємо вчителям біології застосовувати дистанційну форму організації освітнього процесу в умовах воєнного стану, яка є безпечною та оптимальною (моделі змішаного та дистанційного навчання у синхронному й асинхронному режимах). Також рекомендуємо сконцентрувати увагу й на психологічній підтримці учнів, а також виконанні навчальних програм з біології для учнів 6-9 та біології і екології 10-11 класів, формуванні та розвитку ключових і предметної компетентностей.

Зазначаємо, що психологічну підтримку учнів рекомендуємо реалізувати через проведення онлайн-зустрічей (класних годин, годин спілкування тощо), під час яких проводити бесіди, психологічні хвилинки, виконання різних вправ та завдань, руханки, метою яких є зменшення емоційного напруження та стресу в школярів. Під час проведення онлайн-уроків також необхідно проводити консультації з учнями, інтегровані уроки (наприклад біологія+хімія, біологія+географія, біологія+фізика), навчальні заняття-бесіди, проєкти та творчі заняття. Матеріали, якими можна користуватися вчителю під час таких зустрічей розміщені на сайті Міністерства освіти і науки України в рубриці «Дистанційні платформи для навчання, саморозвитку та отримання допомоги й перевіреної інформації» (https://cutt.ly/ISbtPaP).

Важливим є виконання навчальних програм із біології для учнів 6-9 та біології і екології 10-11 класів у дистанційному та змішаному форматах, яке може відбуватися у синхронному та асинхронному режимах (у залежності від погоджених з військово-цивільною адміністрацією форматів навчання, технічних можливостей учасників освітнього процесу, наявності електроживлення, мережі Інтернет тощо).

Зважаючи на те, що освітній процес здійснюється із застосуванням технологій дистанційного навчання, доцільно буде повторити з учнями правила роботи з онлайн-платформами, взаємодії в хмарних сервісах, інструменти спільної роботи з документами та засоби групової діяльності й комунікації. Рекомендуємо використовувати онлайн-ресурси для дистанційного навчання, які можна переглянути за покликанням http://surl.li/brqyw.

Для реалізації навчальних завдань рекомендуємо вчителям біології користуватися платформою «Всеукраїнська школа онлайн» (https://lms.e-school.net.ua/), що містить відео-уроки, конспекти занять, тестові завдання з предмету в розрізі кожного класу, а також кабінет учителя, що допоможе організувати віртуальні класи та слідкувати за успішністю учнів та мати від них зворотній зв’язок.  Кожен учень і вчитель можуть завантажити на свій смартфон чи планшет мобільний додаток «Всеукраїнська школа онлайн». Також з платформи можна завантажувати й надсилати учням на електронну пошту чи у Вайбер матеріали для самопідготовки. Ці матеріали можна опрацьовувати разом з учнями на відеоконференціях через Zoom чи Google Meet. В умовах війни освітній процес важливо адаптувати так, щоб навчання не перевантажувало учнів.

Якщо в учнів немає можливості користуватися підручниками в паперовому варіанті, то необхідно їм запропонувати до використання е-підручники. Електронні версії підручників із предмету «Біологія» та «Біологія і екологія» можна знайти та безкоштовно завантажити на сайті Інституту модернізації змісту освіти (http://surl.li/bsifs).

Під час підготовки до уроків біології пропонуємо ознайомитися з інтернет-ресурсами:

- розробки та матеріали до уроків біології; інтегровані уроки; майстер-класи на сайті «На Урок» (http://surl.li/bsikp);

- авторські конспекти уроків з біології для учнів 6-11 класів на сайті «Шкільне життя» (http://surl.li/bsikv);

- флеш-анімації до різних розділів біології на сайті «Методичний портал» (http://surl.li/bsikx);

- розробки цікавих дослідів з біології (http://surl.li/bsikm), (http://surl.li/bsilx), (http://surl.li/bdniq);

- цікава інформація з біології для дітей на дитячому порталі «Пустунчик» (http://surl.li/bsilo);

- збірник матеріалів «STEM-тиждень - 2020» (http://surl.li/lrix);

- атлас рослин-індикаторів і типів лісорослинних умов Українського Полісся (http://surl.li/bsine).

Акцентуємо увагу педагогів, що під час воєнного стану чимало приватних освітніх платформ і онлайн-шкіл надали безкоштовний доступ до своїх послуг, що може допомогти сім’ям з дітьми долучитися до освітнього процесу. Наводимо перелік шкіл та освітніх платформ, які надали доступ, щоб учні могли навчатися дистанційно:

- Дистанційна «Атмосферна школа» надає безплатний доступ до пакета «Слухач» із навчальними матеріалами для учнів та вчителів (http://surl.li/brqxo);

- Дистанційна школа «Optima» відкрила безплатний доступ до річних матеріалів для 1-11 класів. Після реєстрації охочі отримають посилання та паролі для входу (http://surl.li/brqxg);

- Дистанційна школа «Liko Education Online» відкрила безплатний доступ до навчання для всіх охочих (http://surl.li/brqww);

- Науковий ліцей Клима Чурюмова проводить онлайн-уроки та регулярні щоденні зустрічі дітей із психологом. До того ж є можливість слухати предмети шкільної програми, науково-популярні лекції, авторські курси від учених, митців, інтерактиви неформальної освіти та долучатися до мовного клубу. (http://surl.li/bsirq);

- Центр дистанційної освіти «Джерело» відкрив вільний доступ до повного пакету «Слухач» для 1–11 класів (http://surl.li/bsirs).

На сьогоднішній день залишається проблема недостатньо якісного мобільного зв’язку та доступу до мережі Інтернет. У такому випадку, рекомендуємо педагогам ознайомити учнів та їх батьків із освітнім проєктом «Навчання без меж», який передбачає трансляцію відео-уроків для учнів 5-11 класів за всеукраїнським онлайн розкладом (http://surl.li/bnann). Усі уроки можна переглядати на платформах онлайн-телебачення: MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet.tv як у прямому ефірі, так і в будь-який зручний час, що є  абсолютно безкоштовним.

Формування та розвиток  ключових й предметної компетентностей здебільшого відбувається під час опанування змісту навчального матеріалу. Звертаємо увагу педагогів, що на сайті СОІППО в рубриці «Мобільна сторінка» методистка у теці «Учителю біології» – «Дистанційне навчання» (http://surl.li/brqsl) розміщено матеріали, що можуть стати в нагоді під час організації та проведення освітнього процесу з предмету, а саме:

- Імерсивні технології на уроках природознавства та біології (опис технології, види та приклади застосунків доповненої реальності з його відео-презентацією);

- Учителю біології – на допомогу в організації процесу навчання учнів під час карантинних заходів; на допомогу вчителю біології та екології (добірки корисних інтернет ресурсів).

Рекомендуємо ознайомитися з навчально-методичними матеріалами збірника «Синхронне та асинхронне навчання біології: технологія QR-кодування (7 клас) : навчально-наочний посібник» / укл. М.В. Кісільова; за ред. І.В. Удовиченко (http://surl.li/brqsb), де розглядаються основні поняття про технологію QR-кодування, види QR-кодів та алгоритми їх створення за допомогою найбільш розповсюджених програм. А також представлені цікаві матеріали по використанню сучасної технології QR-кодів на уроках біології в 7 класі (інтерактивні вправи, цікава інформація про представників типів тварин, презентації, відеофрагменти, короткі опорні конспекти, приклади тестових завдань тощо), що дозволяє урізноманітнити освітній процес та збільшити зацікавленість здобувачів освіти до вивчення предмета та продуктивному використанню смартфона в освітніх цілях. Зазначаємо, що збірник стане в нагоді для вчителів, які викладають курс «Біологія» в 7 класі, для учнів середнього шкільного віку та їхніх батьків.

Для виконання практичної частини навчальних програм (практичні, лабораторні роботи, дослідницький практикум, проєкти тощо) рекомендуємо вчителям біології розділити її на дві частини:

- віртуальну (маючи відповідний контент, учитель може проводити з учнями онлайн-заняття або давати як самостійну роботу вдома);

- домашню (у такому випадку можна використовувати підручні матеріали, що є в кожної дитини вдома, учителеві ж важливо створити для учнів чіткі алгоритми з обов’язковими настановами з безпеки життєдіяльності).

Залучення до домашніх експериментів, лабораторних, практичних і творчих робіт, проєктів батьків учнів та інших членів родини (ступінь залученості варто визначити заздалегідь) сприятимуть у цей непростий час згуртованості й зниженню психологічного напруження всіх залучених.

Рекомендуємо вчителям ознайомитися з прикладами мобільних застосунків, які можна запропонувати учням до використання під час виконання різних завдань, наприклад визначення різних видів комах, рослин тощо. Попередньо необхідно буде провести інструктаж щодо правил користування відповідним застосунком. Більш детально ознайомитися з принципами використання мобільних застосунків можна переглянувши відео-записів «Онлайн-засідання обласної творчої групи вчителів біології та екології» на сайті СОІППО за покликаннями: http://surl.li/bsipo та http://surl.li/bsips. Для більш швидкого знаходження мобільних застосунків, які зазначені в відео-записах та безкоштовного їх завантаження пропонуємо покликання на них у вигляді QR-кодів http://surl.li/bsird та http://surl.li/bsirf.

Зазначаємо, що для візуалізації біологічних процесів під час пояснення навчального матеріалу з предмету в синхронному форматі рекомендуємо за можливості використовувати інтерактивні навчальні симуляції для природничих наук PhET (http://surl.li/brqvm).

Пропонуємо вчителям біології під час підготовки до уроків скористатися цікавими науково-популярними матеріалами природничо-біологічного змісту, які розміщені на сайті інтерактивного журналу «Колосок» (https://e-kolosok.org/). Учитель можете отримати будь-який необхідний матеріал безкоштовно, використавши промокод: E-KOLOSOK.

У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні освітній процес було призупинено. Тому рекомендуємо переглянути навчальні плани й визначити теми, які можна ущільнити, а які необхідно подати в повному обсязі. У випадку зменшення кількості навчальних годин, рекомендуємо об’єднати декілька тем в одну або запропонувати учням самостійно опрацювати навчальний матеріал, що не є складним для розуміння школярів.

Звертаємо увагу, що доцільність виконання завдань у режимі реального часу та необхідність виконання домашніх завдань кожен учитель має визначити самостійно, врахувавши специфіку регіону, окремого класу, психологічний стан учнів тощо.

Методист з біології, екології, природознавства та

основ здоров’я навчально-методичного відділу

координації освітньої діяльності та

професійного розвитку СОІППО                                                        М.В. Кісільова

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO