ВІТАМІНИ ТА МІКРОЕЛЕМЕНТИ ПРОТИ СТРЕСУ

81 0   Війна завжди супроводжується стресами як у цивільного, так і військового населення. За визначенням Вікіпедії, стрес – це неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму, а також відповідна реакція нервової системи.

   Центральна нервова система щільно пов’язана з ендокринною. Саме вона відповідає за реакцію «бий або біжи». Гіпоталамус дає наднирникам сигнал виділяти гормони стресу адреналін і кортизол. Вони прискорюють серцебиття, внаслідок чого кров активніше приливає до м’язів та органів, які в надзвичайній ситуації потребують її найбільше. Коли небезпека минає, гіпоталамус має «наказати» всім системам повернутися до нормального стану. Але якщо цього не відбувається, реакція триває і далі.

   Під впливом хронічного стресу центральна нервова система стає вразливою, що може призвести до змін у поведінці, стати причиною переїдання, недоїдання, зловживання алкоголем, наркотиками або до соціальної абстиненції.

   У цьому стані допомогти центральній нервовій системі ми можемо заспокійливими ліками, але ж їх зараз немає в аптеках. Проте є продукти, що містять ВІТАМІНИ, які здатні підтримати центральну нервову систему.

   Допомагають боротися зі стресом вітаміни групи В. Це група водорозчинних вітамінів, яка відіграє важливу роль у забезпеченні повноцінного функціонування нервової та імунної систем, покращує роботу серцево-судинної системи, допомагає засвоювати поживні речовини з їжі, брати участь в обмінних процесах, синтезі життєво важливих сполук і запобігати розвитку депресії.

   У групі 8 вітамінів, які не синтезуються в нашому організмі, а тому дуже важливо їх отримати ззовні. Отримати цей вітамін можна, вживаючи горіхи, бобові, картоплю, перець, банани, зелені листові овочі і рибу.

   Однак потрібно пам’ятати, що вітаміни цієї групи в першу чергу руйнуються під впливом нікотину, а також від надмірного вживання алкоголю, кофеїну і рафінованого цукру.

   Для збільшення стресостійкості організму також важливі антиоксиданти – вітаміни С і Є. Вони нейтралізують вільні радикали, кількість яких збільшується в організмі при депресії та стресі. Також вітамін С бере участь у регулюванні функції надниркових залоз, які виробляють гормони стресу. Він необхідний для нормального росту і відновлення тканин, знижує рівень холестерину в крові. Його ефективність посилюється разом з вітаміном Є.

   Наш організм не синтезує вітамін С і не зберігає його, тому щодня потрібно включати в раціон продукти, що містять його. А саме: свіжі овочі і фрукти, сало, яйця, цибулю, часник.

   Для гарної роботи серця необхідний комплексний набір мікроелементів, особливо Калію. Зараз їх багато у куразі, родзинках, фініках, інжирі. Ці продукти лежать на прилавках багатьох продуктових магазинів.

   Бажаю всім у ці психологічно складні дні, тримати себе в руках і правильно харчуватися.

 

Доцент кафедри теорії і методики змісту освіти,

кандидат педагогічних наук                                                                                Лідія КОРОСТІЛЬ

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO