ДЕНЬ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ

golovna17 лютого в усьому світі відзначають День спонтанного прояву доброти. Започаткували це свято у 1995 році в американському місті Денвер. Утім, воно швидко набуло популярності, що поступово вийшло за межі США і стало відомим в усьому світі. Ураховуючи ситуацію військової агресії – це свято є неабияк актуальним у нашій державі.

Свою назву свято отримало невипадково, адже у багатьох культурах доброта, добрі справи – це саме те, що людство дарує і віддає близьким та незнайомим людям, не очікуючи відповіді, без попередньої підготовки, за покликом серця.

Засновники й послідовники свята вважають, якщо людина очікує вдячності за свої справи, це не можна вважати істиною добротою. Попри те, що свято досить молоде, з кожним роком його популярність в суспільстві зростає. Його можуть відзначати як окремі люди, такі цілі організації, які заохочують до прояву доброти та милості у суспільстві. Сьогодні свято активно відзначають у США, Канаді, Японії, Таїланді, Сінгапурі. Віднедавна День спонтанного прояву доброти святкують і в Україні.

Мета свята – об’єднати під гаслами доброти всіх людей планети, незалежно від громадянства, віросповідання, національності.  Зробити людей трішки щасливішими та поширити частинку доброти навколо себе. Необов’язково звершувати якісь величезні доброчинні акти, достатньо підбадьорити ближнього, зробити приємний комплімент чи просто посміхнутися до незнайомця.

Рекомендуємо педагогічній спільноті звернути увагу на День спонтанного прояву доброти та використовувати  в освітній діяльності зі своїми вихованцями.

До уваги педагогів закладів дошкільної освіти – поради, які можуть бути  використані в освітньому процесі.

01Список добрих справ

Запропонуйте дітям скласти список добрих справ, які вони можуть виконати протягом дня. Приміром: подзвонити хворому другу, поступитися комусь місцем в транспорті, протерти від пилу листочки кімнатних рослин, допомогти мамі піднести важкі пакети тощо. Не обмежуйте вихованців у їхніх задумах. Справи, які діти творитимуть у дошкільному закладі, фотографуйте. Вклейте ці фото в Книжку добра, яку запропонуйте створити дітям. Її вони зможуть доповнювати власними фото.

02Читання художньої літератури

Прочитайте дітям казку Євгенії Пірог «Про велике добро». Відтак, організуйте обговорення її змісту. Зокрема, запропонуйте дітям відповісти на запитання: Що стягував щурик у свою нірку? Звідки щурик їх брав? Чи добру справу він робив? Як можна охарактеризувати щурика? Як думаєте, чому в нього не було друзів? Хто й чому пожалів бідолаху? Як могла б закінчитися історія, якби вчасно не надійшла допомога? Чи змінився щурик? Які висновки він зробив?

03Етюд «Три бажання»

Запропонуйте дітям уявити, що їм до рук потрапила чарівна паличка, і по черзі загадати їй три бажання. Але, одне з них обов’язково має стосуватися іншої людини. Це може бути бажання для хлопчика на візочку, старенької бабусі або когось іншого – хто, на їхню думку, цього потребує. Коли діти озвучать свої бажання, спонукайте їх поміркувати, чи можуть вони якісь з них виконати самостійно, як саме.

04План допомоги

Розгляньте, разом із дітьми, картинки із зображенням різних проблемних ситуацій. Наприклад, змерзле безпритульне цуценя притулилося до дверей будинку; жінка на дорозі послизнулася і впала; маленька дитина загубилася й плаче на розі вулиць тощо. Запропонуйте дітям об’єднатися у групи і домовитися, для кого вони хочуть зробити добру справу, відтак, продумати план дій. Спонукайте дітей розмірковувати, що вони можуть зробити самостійно, а де їм знадобиться допомога дорослих.

Доброта – одне з найбільш світлих почуттів, навіки вражає душу і серце. Тільки добра людина може відчути справжнє щастя, безтурботність. У День спонтанного прояву доброти бажаємо душевного тепла, радості, взаєморозуміння. Немає нічого приємнішого, ніж дарувати оточуючим добро і отримувати у відповідь такий же безцінний дар. Живіть у світі добрих  намірів, здійснюйте гідні вчинки, і будете винагороджені достойно. Володіти настільки високим даром може кожен, варто тільки простягнути руку допомоги ближньому, підтримки і любові. Не бійтеся дарувати добро, адже такий вчинок розкриє людське серце, наповнивши його радістю.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO