Увага: екоцид в Україні!

golovnaЖертвами військової агресії Росії в Україні є не тільки люди, а й українське довкілля, яке безжально знищується країною-терористом. Лісові пожежі, що виникли внаслідок обстрілів окупантів, військова техніка, ракети, боєприпаси, нафтопродукти, що отруюють ґрунт та водні ресурси,  викиди хімічних речовин через обстріли промислових підприємств, ризики радіаційних аварій – ось лише невеликий перелік загроз, які несе російська військова агресія для екології України.

Війська країни-агресора намагаються максимально завдати шкоди нашій державі. Це стосується не лише інфраструктури та економіки. Загарбники цілеспрямовано погіршують стан довкілля та знищують українську природу. Такі дії підпадають під визначення поняття «екоцид» і заборонені міжнародним правом. Згідно зі статтею 441 Кримінального кодексу України, екоцид – це масове знищення рослинного, тваринного світу, отруєння атмосфери,  водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. Також такі дії є порушенням Статуту ООН та частини третьої статті 38  Протоколу Женевської конвенції, якою заборонено застосовувати методи, засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або завдадуть широкої, довгочасної та серйозної шкоди природному середовищу.

Перші випадки умисного підпалювання лісових масивів росіянами почалися ще на початку березня 2022 року в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Пожежа знищила 15 тисяч га лісів (у т.ч. заражених радіацією) на ділянці – від Ірпеня до Чорнобиля. Не менш масштабні пожежі вирували на Херсонщині (у Чорноморському біосферному заповіднику, Національному природному парку «Білобережжя Святослава») та на Донеччині в Національному природному парку «Святі гори». Зокрема йдеться і про так звані сарматські бори − задерновані соснові ліси лівого берега Сіверського Дінця на Харківщині, Донеччині та Луганщині. За висновком фахівців, у сучасних умовах, відновлення лісів тут практично неможливе. Їхнє згоряння фактично означає безповоротне знищення та загибель більшості живих організмів у ньому. У районі Херсону окупанти підпалили Дніпровські плавні, які входять до територій Смарагдової мережі – Нижній Дніпро. Такі дії призводять до зменшення біорізноманіття, пошкодження або знищення цінних біотопів, оселищ, забруднення довкілля.

Більше 1000 квадратних кілометрів поверхні Чорного моря забруднені нафтовими викидами від російської військової авіації та суден. У наслідок чого загинули щонайменше 50 тисяч чорноморських дельфінів.

До переліку екозлочинів Росії відносять також: надзвичайні ситуації, пов’язані із підривами, бомбардуванням складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів, підприємств, які можуть використовувати небезпечні та/або хімічні речовини у виробництві; пошкодження, руйнування чи зупинка діяльності очисних споруд, що очищують стоки перед скиданням у водні об’єкти – водоканали, промислові об’єкти; руйнування дамб полів фільтрації та витік відходів на рельєф місцевості; руйнування очисних або гідротехнічних споруд; займання (горіння, тління) місць видалення відходів – сміттєвих полігонів; пошкодження ґрунтового покриву, горіння, рубка лісів – особливо на територіях природо-заповідного фонду.

Разом із забрудненням атмосферного повітря під час війни, відбувається забруднення ґрунтового покриву. Зокрема, унаслідок переміщення важкої військової техніки, вибухів та пожеж у природних та агроекоситемах відбувається забруднення, деградація ґрунтового покриву: перемішування, переущільнення ґрунтових горизонтів, порушення верхнього родючого шару, хімічна деградація, вигорання ґрунтів,  забруднення вибуховими речовинами та засмічення залишками засобів ураження, різноманітної військової техніки та уламковим матеріалом.

Значних збитків завдається атмосферному повітрю, ґрунтам, водам, унаслідок ракетних ударів по об’єктах інфраструктури: нафтобазам, очисним спорудам, резервуарам зберігання хімічних сполук  тощо.

Із  часу окупації півдня України загарбники контролюють гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, яким здійснювалось водопостачання до Криму. Зруйнувавши перегороджувальні споруди, ворог проводить неконтрольований водозабір із Каховського водосховища. За день Україна зазнає збитків на 32,63 млн. грн.

Російські терористи наражають Україну та світ на ядерну небезпеку, застосовуючи ще один аспект екологічного геноциду – міжнародний тероризм на ядерних об'єктах: захоплення, пошкодження, вплив на функціонування ядерних об’єктів, що може призвести до виникнення аварій глобального масштабу. На Чорнобильській АЕС окупанти завдали збитків щонайменше на 2,5 млрд гривень. Високим залишається рівень ядерної загрози на Запорізькій АЕС. Російські окупанти регулярно обстрілюють станцію, розміщують на її території важке озброєння, не допускають до ремонтних робіт українських спеціалістів та представників МАГАТЕ. Зона відчуження навколо ЗАЕС у результаті потенційного ядерного вибуху може складати до 30000 квадратних кілометрів.

Росія має нести відповідальність за злочини проти довкілля. Із цією метою було створено Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України для формування переліку всіх порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, фіксації екоциду та притягнення Росії до відповідальності. За ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції України, громадських організацій, екологічних активістів здійснюється збір інформації щодо екологічних злочинів Росії. Для збору даних про екологічні злочини було створено застосунок (ознайомитись можна за посиланням: https://shtab.gov.ua), за допомогою якого кожен охочий може зафіксувати відому йому інформацію щодо шкоди, заподіяної довкіллю окупантом.

Окрім того, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та інших партнерів, на національній онлайн-платформі «ЕкоСистема» створено окремий офіційний ресурс «ЕкоЗагроза» для збору та фіксації інформації про екологічні загрози в режимі реального часу (ознайомитись можна за посиланням:  https://ecozagroza.gov.ua/).

На сьогодні українські державні органи (Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Державна екологічна інспекція України тощо), волонтери, активісти, громадяни активно працюють над фіксацією та документацією екоциду Росії на нашій території. Ці матеріали будуть покладені в основу визначення масштабів та вартості збитків, завданих унаслідок військової агресії, а також розслідування Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинів проти людства та довкілля, здійснених на території України.

Водночас, вкрай важливо заручитись підтримкою світової спільноти для того, щоб Росія не змогла уникнути міжнародно-правової відповідальності за свої злочини. Усеукраїнський гуманістичний рух UAnimals запустив міжнародну інформаційну кампанію, якою закликає Європейський парламент, Організацію Об’єднаних Націй, парламенти держав-партнерів, міжнародні організації та інституції засудити дії Росії, а також сприяти припиненню злочинів екологічного характеру.

Країна-терорист повинна відповісти за порушення екологічної безпеки в Україні та долучитися до відновлення української екосистеми у післявоєнний час. Із метою засудити російський екологічний тероризм в Україні та вимогою покарання Росії за екологічні злочини на нашій території  було створено петицію «Stop ecocide in Ukraine: punish Russia for the crimes against environment», підтримати яку можна за посиланням: http://surl.li/dorhq.  

Неймовірна природа України – це безцінний скарб і сила нашого  народу! Зупинити екологічний геноцид зможемо лише спільними зусиллями!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO