АНТАРКТИДА – КОНТИНЕНТ МУЖНИХ ЛЮДЕЙ

golovna14 грудня 2022 року виповнюється 111 років з підкорення Південного полюсу в Антарктиді.

Географічний Південний полюс на поверхні Антарктиди позначений палицею з табличкою, заглиблені в лід. Вони щороку 1 січня переставляються для коригування зміни положення Південного полюсу, що спричинено рухом криги. На табличці викарбувано дати, коли Руаль Амундсен і Роберт Скотт досягли полюса, по одній цитаті кожного з них, а також висота над рівнем моря: 9301 фут (2835 м).

Першими, кому вдалося досягнути географічного Південного полюса, були норвежці Руаль Амундсен та члени його експедиції: Олаф Бйолан, Сверре Хассель, Хельмер Хансен та Оскар Вістінг. Це відбулося 14 грудня 1911 року.

Для того, щоб засвідчити свою присутність в районе Південного полюса, Амундсен оточив полюс прапорами, у центрі розмістив намет, у якому залишив вимпел експедиційного судна «Фрам» і лист британцю Роберту Скотту, який разом із членами своєї експедиції теж намагався підкорити Південний полюс.

Це вдалося їм зробити лише 16 січня 1912 року, що на 34 дні пізніше за Амундсена. Під час повернення Роберт Скотт та чотири члени його команди загинули від голоду та виснаження.

На честь мужнього полярного дослідника Роберта Скотта на одній із вершин Антарктиди височить триметровий хрест виготовлений з австралійського червоного дерева, зі словами англійського поета Альфреда Теннісона: «Боротися й шукати, знайти й не здаватися!».

Експедиція Скотта має безпосередній зв’язок із Україною, оскільки в її складі був полтавчанин Антон Омельченко. Він започаткував справжню династію українських полярників. Його онук та правнук були учасниками українських антарктичних експедицій на станції «Академік Вернадський».

На честь Антона Омельченка названо бухту в Антарктиді – на Березі Оутса.

Академік Вернадський (до 1996 р. – Фарадей; англ. Faraday Station) – українська антарктична станція, що розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова.

На сьогодні станція працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Головне її призначення – проведення наукових досліджень. Українські полярники проводять дослідження з біології, метеорології, океанографії, вивчають вплив холоду на організм людини, зміни магнітного поля Землі, іоносферу та космос. Окрім того, за цей час на «Вернадському» відкрили кілька нових видів тварин і рослин.

Українська антарктична станція, крім суто наукової, виконує ще й представницькі функції, адже завдяки географічному розташуванню її часто відвідують туристи з міжнародних антарктичних морських круїзів.

З цікавими фактами біографії Рауля Амундсена, відомого норвежського полярного дослідника можна ознайомитися за посиланням: https://tsikavi-fakty.com.ua/15-tsikavyh-faktiv-pro-amundsena/

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO