НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ І ЗАПОВІДНИКИ УКРАЇНИ ПОТРЕБУЮТЬ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

golovna

Природно-заповідний фонд України – ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси й об’єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність та потребують збереження й охорони.

Згідно з даними Державного кадастру природно-заповідного фонду на 1 січня 2022 року нараховувалося 8796 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 4,5 млн. га, що становило 6,7 % загальної площі країни (у більшості держав-членів Європейського Союзу – у середньому 21 %).

У складі природно-заповідного фонду було: 19 природних та 5 біосферних заповідники, 53 національних природних парки, 87 регіональних ландшафтних парків, 3580 пам’яток природи,
3521 заказник, 28 ботанічних садів, 13 зоопарків, 62 дендропарки, 592 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 804 заповідних урочища.

Водночас, нині значна частина природи, що десятиліттями перебувала під особливою охороною держави, опинилася в зоні бойових дій, під тимчасовим контролем російських загарбників або є недоступною для України без жодних гарантій щодо їх збереження. Так, саме вздовж державного кордону та Азово-Чорноморського узбережжя знаходяться найцінніші, унікальні заповідні території. Ідеться не лише про 124-річну Асканію-Нова або Чорноморський біосферний заповідник, що є об’єктами охорони ЮНЕСКО, але й десятки інших унікальних заповідників і національних парків.

Зазнає знищення велика кількість унікальних куточків природи, що не мають охоронного статусу. Серед них: старі заболочені ліси на півночі країни, степи на сході і півдні, крейдяні гори Слобожанщини, усі приморські екосистеми. Не варто забувати і про окуповані раніше Крим та Донбас, що також є скарбницею неповторних природних багатств України.

Надзвичайно складною є ситуація з лісами Полісся та Слобожанщини, де через пожежі, що масово спалахують у місцях дії реактивної артилерії, нині вже втрачено тисячі гектарів лісу. Обстріли та вибухи снарядів суттєво пошкоджують ландшафт, знищують рослинність і фауну.

Тож, поки наші збройні сили продовжують бити ворога, ми можемо підтримати тих, хто в тяжких умовах і з ризиком для життя продовжує природоохоронну діяльність, робить усе можливе, щоб зберегти українську природу, захистити наші ліси, степи, річки та моря. Саме від працівників природоохоронних установ сьогодні залежить, чи вдасться зберегти природний фонд України. Найважливіше сьогодні для заповідних територій – допомогти та захистити працівників, кількість яких становить майже
5 тис. осіб, без яких тварини не будуть у безпеці.

Освітянська спільнота Сумщини теж може допомогти національним паркам, біосферним заповідникам, іншим природним об’єктам України, що перебувають у зоні впливу військових дій або на тимчасово окупованих територіях. Українська природоохоронна група започаткувала ініціативу «Рятуємо природу у дні війни разом» (https://uncg.org.ua/), до якої можуть долучитись небайдужі люди всієї планети.

Для цього кожен може зробити добровільну пожертву, скориставшись сайтом Української природоохоронної групи (https://uncg.org.ua/save-wildlife-in-war/) або взяти участь в інших ініціативах. Усі кошти, запевняють організатори, що надійдуть на рахунки до завершення війни, будуть скеровані винятково на потреби заповідників і національних парків. Звіт про допомогу буде опубліковано на офіційних сайтах після завершення бойових дій.

Про стан об’єктів природоохоронного фонду України під час війни можна ознайомитися за посиланням: https://eco.rayon.in.ua/topics/514206-zapovidni-teritorii-pid-chas-viyni-vidnoviti-mista-bude-prostishe-nizh-prirodu

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO