10 ГРУДНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ

golovnaНайбільш вільною державою можна вважати таку, де люди мають усі людські та громадські права, які тільки є у світі  (Л. Українка)

10 грудня в світі відзначають Міжнародний день прав людини, який було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Головна мета цього дня – проголошення рівності всіх громадян, що є необхідною передумовою свободи, справедливості та миру.

Саме в цей день, у 1948 році, Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка стала видатним документом в історії людства, який започаткував процес створення системи міжнародних стандартів і набуття ними універсального характеру.

Окрім основних прав людини, у Загальній  декларації прав людини перелічує політичні, громадянські права та свободи людини, а також права в економічній, соціальній і культурній сферах.

Одним із пріоритетів, зазначених у Загальній декларації прав людини  є право на працю, її сприятливі умови, вільний вибір роботи, захист від безробіття, справедливу винагороду, відпочинок і дозвілля тощо.

Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій і протоколів з прав людини:

  • Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього (1948 р.);
  • Конвенцію про захист цивільного населення під час війни (1949 р.);
  • Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.);
  • Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (1966 р.);
  • Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966 р.);
  • Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання (1984 р.);
  • Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (1965 р.);
  • Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (1979 р.);
  • Конвенцію про права дитини (1989 р.).

Також було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини – Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини.

Міжнародний день прав людини нагадує всім про гідність кожної особистості, невід’ємність її громадянських, культурних, економічних, політичних і соціальних прав, а також про необхідність захищати права. Сьогодні, важливо кожному знати хоча б ази правової абетки для захисту своїх прав.

В Україні щороку проводиться Всеукраїнський тиждень права з нагоди річниці прийняття Загальної декларації прав людини. Головні завдання тижня: показати важливість правової освіти українців, виховувати в них повагу до закону та прав людини, залучити до участі в цікавих правових заходах.

Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує до Міжнародного дня прав людини провести у закладах загальної середньої освіти наступні заходи:

  • години спілкування: «Правовий букварик», «Права людини», «Що означає бути громадянином своєї держави», «Наші права – щасливе дитинство», «Міжнародні документи і Конституція України про права і свободи людини», «Права, свободи та відповідальність», «Сучасна демократія: що це таке»;
  • бесіди: «Знай свої права, але не забувай про обов’язки та відповідальність», «Чи існують права без обов’язків?» «Я – громадянин і патріот держави», «Культура політичної дискусії», «Підліток і права», «Порядок звернення за захистом прав людини до міжнародних судових органів», «Чи є правова обізнаність запорукою життєвого успіху», «Я і соціум»;
  • виховні години щодо недопущення правового нігілізму;
  • вікторини: «Що ми знаємо про свої права», «Чи обізнаний ти з Конвенцією ООН про права дитини», «Запитання від Феміди»;
  • дискусії: «Права людини в історії людства», «Ти не один»;
  • тренінги: «10 грудня – Міжнародний день прав людини», «Права людини»;
  • конкурси малюнків: «Символи України», «Право у житті».

Під час проведення уроків з правознавства, громадянської освіти (9-10 клас) рекомендуємо акцентувати увагу на міжнародних документах, що регулюють питання прав людини.

Під час проведення батьківських зборів Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує висвітлювати наступні питання: «Європейська та євроатлантична інтеграція України: сучасний стан та перспективи», «Порушення прав дитини: експлуатація, насильство та торгівля», «Рівні права – рівні можливості», «Допоможемо обрати надійних шлях майбутнім випускникам», «Права і обов’язки батьків».

Під час проведення виховних заходів Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує до використання наступні інтернет-джерела:

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO