Стартує сертифікація вчителів початкових класів

З 15 січня стартує пілотний проект Сертифікації вчителів початкових класів. Зареєструватися на сертифікацію можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти з 15 січня до 1 лютого 2019 року включно.

У 2019 році стартує пілотний проект Сертифікації вчителів початкових класів («Положення про сертифікацію педагогічних працівників»).

Наказом Міністерства освіти і науки України від 29.12.2018 № 1486 «Про встановлення строків подання реєстраційних документів педагогічними працівниками, які бажають пройти сертифікацію у 2019 році» та листом Міністерства освіти і науки України від 04.01.2019 № 1/9-8 «Про добровільність сертифікації педагогічних працівників» встановлено, що кількість учителів, що зможуть взяти участь у добровільній сертифікації, залежить від кількості початкових класів в області. Так, наказом передбачено 24 особи (місця) для Сумської області.

Єдина обов’язкова вимога до вчителів, що не змінюватиметься впродовж пілотування, – наявність стажу роботи не менше 2 років.

Основні засади, на яких ґрунтуватиметься Сертифікація:

1. Добровільність.

2. Робота вчителів оцінюється освітянами, а не чиновниками.

3. Непроходження сертифікації не несе жодних наслідків.

Загалом сертифікація складатиметься з 3 етапів:

1. Вивчення практичного досвіду роботи педагога. За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти. До кожного вчителя виїжджатиме щонайменше 2 експерти. Виїзди експертів триватимуть 2 періоди: з середини лютого до кінця 2019 навчального року та з вересня 2019-го до жовтня 2019-го. До кожного вчителя експерти навідуватимуться лише 1 раз, зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну електронну пошту не пізніше ніж за 3 дні до їхнього приїзду.

2. Зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти.  За попереднім графіком воно відбуватиметься у період між 2-ю половиною жовтня – початком листопада (у період канікул).

3. Електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації. Воно має містити: заповнену анкету самооцінювання; опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, за бажанням – відео-фрагмент уроку); додаткові матеріали (за бажанням педагога). Усі ці матеріали вчитель має завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Визначатиме результати Сертифікації спеціально створена експертна комісія при МОНУ, до якої увійдуть представники УЦОЯО, ДСЯО, МОНУ та громадськості.

Комісія встановлюватиме порогові бали з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду та тестування. Сертифікацію пройдуть та отримають відповідний документ про це усі вчителі, які за кожною із цих складових набрали кількість балів, яка дорівнює або перевищує порогові бали.

Якщо учасник «подолав» поріг з тестування і «не подолав» з вивчення практичного досвіду – комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може прийняти рішення про успішне проходження учасником Сертифікації.

Сертифікат не може бути виданий учаснику, який:

– не брав участь в одній зі складових сертифікації;

– не створив власне е-портфоліо та не завантажив його;

– проводив репетицію (репетиції) навчального заняття (навчальних занять).

Для вчителя, що успішно пройшов сертифікацію передбачається надбавка 20% до заробітної плати впродовж 3 років чинності сертифікату та зараховуватиметься успішне проходження сертифікації як чергове (позачергове) проходження атестації з присвоєнням працівнику наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної вищої категорії.

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO