Щоб освітнє середовище було безпечним і здоровим

1Потребою в організації нових навчальних курсів за вибором стала як необхідність підготовки педагогів закладів освіти різних типів до діяльності над створенням якісного освітнього середовище, так і виклики перед освітянською спільнотою, заявлені в  Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі (від 25.05.2020).

Реалізуючи рішення колегії і наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації «Про стан функціонування Шкіл здоров’я та впровадження програм здоров’яспрямованого змісту в закладах освіти області» від 04.12.2020 № 502 – ОД та відповідно до замовлень закладів освіти 19-21 травня 2021 року відбулись перші очні курси «Безпечне і здорове освітнє середовище в Новій українській школі».

Учасниками навчання стали 20 педагогів закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти. Спектр навчальних тем, охоплених тематикою курсів, різноплановий і значущий для розуміння характеристики і параметрів функціонування безпечного здорового освітнього середовища. Науково-педагогічні працівники КЗ СОІППО, які проводили навчальні заняття, розкрили певний аспект його сутності. Валентина Успенська – умови організації, критерії і показники безпечного і здорового освітнього середовища,  Лідія Коростіль – питання охорони праці в закладі освіти, Ірина Сидоренко та Вікторія Лобода – проблеми насильства, булінгу і кібербулінгу в учнівському середовищі, Наталія Атрощенко – індикатори інклюзивного освітнього середовища. Алла Рябуха, начальник Управління державної служби якості освіти у Сумській області, ознайомила слухачів курсів з вимогами інституційного аудиту до якісного безпечного освітнього середовища в закладах загальної середньої освіти.

Куратор курсів за вибором, укладач їх навчальної прогрми – Валентина Успенська, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти КЗ СОІППО.

Упродовж курсів педагоги працювали над проектом Власного плану дій зі створення у своєму закладі освіти безпечного здорового освітнього середовища. Кожен обирав власну модель, що слугувала підґрунтям системи роботи, та наповнював заходами особистої діяльності за кожним параметром.

За підсумковим онлайн-опитуванням, як зворотнім зв’язком про проведене навчання на курсах за вибором «Безпечне і здорове освітнє середовище в Новій українській школі», кожен педагог підвищив власні знання, набув умінь та ставлень щодо освітнього середовища, яке можна вважати безпечним та здоровим. Саме таке середовище необхідне новій українській школі і потенційно здатне забезпечити формування і розвиток здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Наступні курси за означеною тематикою будуть проведені у 2022 році.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO