НАУКОВИЙ ПІКНІК «НАУКА ОБʼЄДНУЄ»

головнуЩороку в Україні відзначається День науки – професійне свято усіх науковців. Наука нерозривно пов’язана зі сферою освіти. Доповнюючи одна одну, ці дві галузі створюють симбіоз взаємодопомоги ‒ освіта забезпечує науку новими методами пізнання, а наука, натомість, віддячує інструментарієм для подальшого розвитку та вдосконалення. Тому цьогорічне свято Дня науки було заплановане до проведення під гаслом «Наука обʼєднує».

20 травня 2021 року науково-педагогічний та педагогічний колектив комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти взяв участь у святкуваннях до Дня науки, організованих Департаментом освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації. Захід відбувся у Молодіжному центрі «Романтика» у форматі наукового пікніка «Наука обʼєднує», програма якого включала презентацію наукової діяльності закладів вищої освіти та наукових установ, а також роботу тематичних локацій «Лабораторія наукових розваг «Весела наука» (проведення експериментів і дослідів для дітей молодшого і середнього шкільного віку), «Лабораторія віртуальної та доповненої реальності» (презентація розробок 3-D моделей доповненої реальності), «Лабораторія «Юний дослідник» (презентація Сумського територіального відділення Малої академії наук України), «Наука. Творчість. Молодість. Краса» (концертна програма за участі творчих колективів закладів вищої освіти).

З вітальним словом до присутніх звернувся Василь ХОМА, голова Сумської обласної державної адміністрації, в якому зазначив, що святкування Дня науки співпало з Днем вишиванки в Україні, адже недарма у вишиванці закодовані самобутність та любов до Батьківщини. Сьогоднішнє свято було спрямоване не тільки на вшанування науковців області за здобутки на науковій ниві, а й на залучення молодого покоління до наукових пошуків, які в майбутньому прославлять наш край, який славиться такими науковцями, як К. Ушинський, С. Тимошенко. За підсумками року грамотами та подяками керманича області були нагороджені кращі науковці.

Привітав науковців Віктор ФЕДОРЧЕНКО, голова Сумської обласної ради, наголосивши на необхідності розвитку української науки. Під час урочистостей Подякою голови Сумської обласної ради за вагомий особистий внесок у науково-педагогічну діяльність Інституту та з нагоди Дня науки нагороджено Ірину УДОВИЧЕНКО, доктора педагогічних наук, доцента, проректора з науково-педагогічної та методичної роботи.

Олександр ЛИСЕНКО, Сумський міський голова, запропонував науковцям Сумщини обʼєднати свій науковий та творчий потенціал на шляху розбудови сильної України, взявши за девіз: «Не ми обираємо час, а час обирає нас. Наука переможе все!».

Про здобутки наукової сфери Сумщини, невичерпний інтелектуальний та творчий потенціал молодих науковців зазначила директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія ГРОБОВА, привітавши представників наукової спільноти регіону.

У заході до Дня науки комунальним закладом Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти презентовано основні напрямки діяльності – медіаосвіта, STEM-освіта, здоровʼязбережувальні технології, а також представлено науково-методичні й наукові видання, зокрема: монографії, навчально-методичні, навчальні посібники, підручники (з грифом МОН), словники, каталоги, довідники, інформаційні збірники, бюлетні, банки даних та інші наукові видання, а також стендовий матеріал.

Науково-дослідною лабораторією з проблем медіаосвіти та медіаграмотності Інституту презентовано проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та Посольства Великої Британії в Україні, в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси, метою якого є допомога українським школярам набути навичок критичного сприйняття інформації й усвідомити цінності високоякісної інформації в контексті шкільної освіти. Спираючись на розроблені IREX та перевірені на практиці методики медійної та інформаційної грамотності, проект допомагає розвинути ефективну сталу модель інтеграції навичок критичного сприйняття інформації в навчальний процес загальної середньої освіти.

Науково-дослідною лабораторією STEM-освіти презентовано досвід упровадження STEM-освіти як інноваційної системи навчання і виховання у середовищі новаторства і винахідництва, завдяки якій розвивається логічне мислення, технічна грамотність, уміння обирати стратегію розвитку та вирішувати поставлені задачі. Впровадження STEM-освіти в навчальний процес спрятиме формуванню ключових компетентностей учнів, розвитку критичного мислення, мотивуванню їх до наукової діяльності, самоосвіти та освіти протягом життя, усвідомленню ними, що математика, хімія, біологія та інші предмети стануть в нагоді їм у повсякденному житті.

Науково-дослідною лабораторією здоровʼяспрямованої освіти презентовано проєкти шкіл здоров’я різних типів, до яких залучені понад 80 закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної освіти, а також проєкт «Безпечне, здорове освітнє середовище в закладі освіти», який відповідає вимогам сьогодення з реалізації Указу Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі» та втіленню вимог нового Санітарного регламенту для закладів освіти. Підготовка педагогів до упровадження проекту допоможе формуванню такого освітнього середовища, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, їх потенціалу, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я в Україні.

На завершення святкування Дня науки відбувся челендж винаходів і технологічних інновацій «Парк наукових ідей», в рамках якого обговорені актуальні проблеми щодо впливу науки на життя і розвиток суспільства. У теплій атмосфері професійного єднання, визнання, краси та мистецтва відзначили День науки та День вишиванки причетні до наукової царини.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO