Долучаємось до вирішення проблеми харчування в закладах освіти Сумської області

1 основна 118 – 19 лютого 2021 року на базі Державного позашкільного оздоровчого закладу санаторного типу «Ровесник» Департаментом освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації проведено обласний семінар «Якісне харчування – шлях до здоров’я». Його учасники – представники органів управління освітою, керівники закладів освіти. Шляхи формування культури безпечного і здорового харчування в закладі освіти розкрила у своїй доповіді Валентина Успенська, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти, кандидат педагогічних наук, доцент.

Доповіді на семінарі здійснені представниками управління охорони здоров’я, головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, науковцями Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету, педагогами закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти. Вони стосувались різних аспектів харчування в закладах освіти. Серед них – дієтичні потреби здобувачів освіти, новий санітарний регламент, склад шкільного меню та, зокрема, використання свіжого молока, форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування як наскрізної компетенції Нової української школи.

Директор Департаменту Вікторія ГРОБОВА наголосила на важливості формування культури здорового харчування у школярів, організацію якісного та безпечного харчування в кожному освітньому закладі. 

Реформа шкільного харчування викликана невтішними показниками безупинного погіршення здоров’я учнів і спрямована на реалізацію стратегічних цілей Указу Президента України про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі (2020 р.) та низки державних та обласних нормативних актів.

У складі Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Сумській області на 2021-2025 роки, схваленого розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації – розробка навчального курсу для різних вікових груп школярів «Уроки здорового харчування», підвищення кваліфікації педагогічних працівників та подальше впровадження цього курсу в освітню діяльність у рамках предметів «Основи здоров’я», «Я досліджую світ», годин спілкування класних керівників.

Валентина Успенська презентувала модель упровадження уроків здорового харчування в освітній процес закладів освіти. Ірина Міщенко, співдоповідач, учитель початкових класів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 Тростянецької міської ради, поділилась досвідом упровадження в закладі Школи здорового харчування, що відбувається вже понад 10 років.

Ми є тим, що їмо, сказав Гіппократ. Від харчування людини залежить як тілесне здоров’я, так і розумові здібності, а відтак, – процес побудови особистістю успішної життєвої траєкторії. Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися (Жан Антельм Брийя-Саварен). Навчаємось та навчаємо культурі харчування. Вирішення проблеми здорового безпечного харчування сьогодні потенційно здатне забезпечити здоров’я поколінь українців у майбутньому. 

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO