ОСОБИСТІСНА БЕЗПЕКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРОЯВІВ НАСИЛЬСТВА В УМОВАХ ВИМУШЕНОЇ ІЗОЛЯЦІЇ

20200421 140003Питання попередження будь-яких проявів насильства щодо дітей у сім’ї є одним із актуальних в умовах сьогодення, адже вимушена ізоляція не сприяє вирішенню проблеми, а навпаки з певних причин посилює її. За інформацією ГО ЛаСтрада-Україна, за місяць карантину (12 березня – 12 квітня 2020 року) на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 2051 звернення стосовно домашнього насильства (для порівняння: за лютий надійшло 1273 звернення).

Обговоренню питання співпраці суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання насильству, було присвячено регіональну відеоселекторну нараду «Виконання постанови КМУ від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі» в умовах запровадження карантинних заходів у державі», що відбулася 21 квітня 2020 року. У роботі наради взяла участь Ірина МАРУХИНА, завідувач навчально-методичного центру психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

 Робота закладів освіти щодо попередження домашнього насильства здійснюється в межах повноважень, визначених відповідними нормативними документами, та передбачає, перш за все, проведення просвітницько-профілактичної роботи з батьками щодо недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми в сім’ях.

В умовах карантину просвітницько-профілактична робота здійснюється педагогічними працівниками за допомогою соціальних мереж та вебсайтів. Так, на сайтах закладів освіти в рубриках «Психологічна служба», «Батьківська сторінка» спеціалістами психологічної служби оприлюднюється інформація щодо оптимізації батьківсько-дитячих стосунків, способів подолання напруги, тривожності, збереження психічного здоров’я дітей та дорослих вумовах карантину.

Практичними психологами в соціальній мережі Facebook створено відповідні сторінки, де надаються рекомендації щодо формування сприятливої атмосфери в сім’ї в умовах вимушеної ізоляції. Так, спеціалістами психологічної служби м. Глухів створено сторінку «Психологічний клуб для батьків», де надаються поради щодо підтримки дітей під час карантину, регуляції емоційних станів дорослих та батьків в умовах вимушеної ізоляції, ігри, вправи, у які можна грати з дітьми, попередження будь-яких видів насильства щодо дітей. Подібну інформацію надано також на сторінках психологічних служб Баницького навчально-виховного комплексу Глухівського району, Старосільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Нижньосироватської сільської ради Сумського району, Недригайлівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів та багатьох інших. 

У зв’язку з карантинними заходами унеможливлюється відвідування учнів вдома, забезпечення належного соціально-педагогічного патронату та психологічного супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Це актуалізує питання співпраці закладів освіти з правоохоронними органами, службами у справах дітей, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, підтримки телефонного зв’язку класних керівників з цими родинами. Алгоритм дій педагогічних працівників у разі виявлення ознак чи фактів, що можуть свідчити про фактивчинення домашнього насильства щодо дітей,розміщено на сайті комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (рубрика «Увага!»).

Нагадуємо, проконсультуватися з питання домашнього насильства можна цілодобово за безкоштовними номерами Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 (зі стаціонарних) та 116 123 (з мобільних).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO