НА ЧАСІ – STEM-освіта

golovna resultКонкурентоспроможність та успішне працевлаштування, освіта після школи, різні технічно складні навички, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять – це все завдання STEM-освіти. STEM – не нове слово для учнів та вчителів, а от як реалізувати систему в реаліях Нової української школи – питання, якому присвячений дводенний Всеукраїнський науково-практичний семінар «STEM-освіта: інноваційні проекти для НУШ», який розпочав свою роботу в Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти 23 квітня 2019 року.

У перший день захід об’єднав в активній співпраці керівників органів управління освітою, директорів опорних закладів освіти, учителів природничо-математичного циклу та інформатики.

Відкрила пленарне засідання директор Департаменту освіти і науки Сумської облдержадміністрації Вікторія Гробова. Вікторія Павлівна наголосила на актуальності питань STEM-освіти, яка вже упроваджується в області. За її словами, у віддаленому майбутньому з'являться професії, про які зараз важко уявити, усі вони будуть пов'язані з технологією і високо технологічним виробництвом на стику з природничими науками. І наша мета – навчитись учити дітей відповідно до їх потреб і потреб глобалізованого Світу.

Ректор Сумського ОІППО, доктор історичних наук, доцент Юрій Нікітін привітав учасників заходу в стінах інституту.

Короткий історичний нарис з питання STEM-освіти здійснила Патрикеєва Олена, начальник відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України. Олена Олександрівна закликала учасників до співпраці та подякувала адміністрації Сумського ОІППО за проявлений активний інтерес до тематики STEM-освіти.

Модерував захід Сергій Грицай, проректор з наукової роботи Сумського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент.

Завдання науково-практичного семінару окреслила Василашко Ірина, завідувач сектору підготовки вчителів STEM-освіти відділу STEM-освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» у доповіді «STEM-освіта: інноваційні проекти для НУШ».

У форматі відео-доповіді «Проект «STEM на Дніпрі»: досвід роботи, здобутки» відбулася презентація досвіду керівника проекту «STEM на Дніпрі», керівника напряму «STEM-Lab» у рамках проекту «Я –дослідник» Бутурліної Оксани.

Зміст інноваційного освітнього проекту «Я – дослідник», здобутки та перспективи його упровадження окреслила Гущина Наталія, старший викладач кафедри відкритих освітніх систем та ІКТ ДВНЗ «Університет менеджменту освіти».

Практичні, новітні, сучасні рішення для STEM-освіти презентував Рилєєв Василь, комерційний директор мультимедійного видавництва «Розумники» разом із Шабасом Ігорем, тренером видавництва.

У другій половині робота продовжилась у п’яти секціях. Секція 1 об’єднала керівників відділів освіти ОТГ, директорів опорних закладів освіти, викладачів ІППО та методистів методичних кабінетів (модератор: Грицай Сергій). У рамках роботи секції відбулися педагогічні студії «Реалізація STEM-підходів у новій школі» Василашко Ірини; «STEM-lab» – інноваційні рішення для Нової української школи» Артем’євої Оксани та Філіпчук Оксани, ССЗШ №67 Дніпровської міської ради (продубльовані також у 2 та 3 секціях). Окрім того, були презентовані кейси «Освітні рішення LEGO Education  як інструмент упровадження програми Нової Української Школи» Табінської Олени, менеджера з розвитку освітніх рішень LEGO Education в Україні; «STEM-освіта: розвиток компетентностей вчителів Нової української школи» Гущини Наталії, старшого викладача кафедри відкритих освітніх систем та ІКТ ДВНЗ «Університет менеджменту освіти».

У другій секції працювали учителі інформатики (модератор: Петрова Лариса, завідувач кафедри освітніх та інформаційних технологій Сумського ОІППО). Робота секції розпочалася з майстер-класу «Інформатика з Micro:bit» Дзюби Сергія, заступника директора, вчителя інформатики НВК «Освітні ресурси та технологічний тренінг» №141 м. Києва.

Секція 3 для керівників методичних об’єднань предметів природничо-математичного циклу районних відділів освіти та ОТГ модерувалася Світланою Кодою, старшим викладачем кафедри теорії і методики змісту освіти Сумського ОІППО. Робота учасників секції включала обговорення доповіді Гущини Наталії, старшого викладача кафедри відкритих освітніх систем та ІКТ ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» «Особливості STEM-навчання: STEM-уроки, STEM-проекти» та педагогічну студію «Дослідницькі методики на уроках природничого циклу» Коди Світлани.

Четверта секція однодумців – учителів географії (модератор: Попов Володимир, методист з географії та економіки навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку Сумського ОІППО), навчались разом на майстер-класі «Доцільність і перспективність упровадження дослідницької діяльності в курсі «Географія: регіони та країни» Громи Володимира, учителя-методиста з географії Хмельницької середньої загальноосвітньої школи №25 імені І. Огієнка, автора посібників з географії серії «Я дослідник». А також обговорювали «Основні пріоритети шкільної географічної освіти в контексті вимог Нової української школи» разом з автором доповіді Поповим Володимиром.

П’ята секція зібрала учасників проекту «Я – дослідник» області (модератор: Вознюк Алла, завідувач кафедри психології Сумського ОІППО доктор психологічних наук, доцент, координатор Всеукраїнського інноваційного освітнього проекту «Я – дослідник» у Сумській області). Перспективи реалізації проекту «Я – дослідник» були розглянуті завдяки координаторам проекту «Я – дослідник» в області Аллі Вознюк та Ларисі Петровій, кандидату технічних наук, доценту, завідувачу кафедри освітніх та інформаційних технологій Сумського ОІППО, координатору Всеукраїнського інноваційного освітнього проекту «Я – дослідник» у Сумській області.

Робота секцій закінчиться підведенням підсумків, а завтра – 24 квітня працюватимуть ще дві секції: «Дошкільна освіта» і «Початкова освіта».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO