Юні хіміки продовжують експериментувати

головну resultВідповідно до плану роботи Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на 2019 рік, 17 січня 2019 року відбувся «Хімічний колоквіум» – навчальне заняття для учасників ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

У заході, який проходить п’ятий рік поспіль на базі кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, взяло участь 38 учнів 9-11 класів із 20 районів, міст, ОТГ Сумської області.

Відкрили захід Метейко А.В., методист з хімії навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку Сумського ОІППО спільно з Касьяненком Г.Я., доцентом кафедри хімії та методики навчання хімії, деканом природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка, к.х.н та Більченком М.М., завідувачем кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка, к.х.н, які привітали учасників та окреслили перспективу розвитку хімічної освіти в Сумській області. Метейко А.В. оголосила програму заняття та надала методичні рекомендації щодо підготовки учнів до ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

Програмою «Хімічного колоквіуму» були передбачені заняття, зміст та форми яких спрямовані на поглиблення теоретичних і практичних знань й умінь учнів, адаптацію учасників обласної олімпіади до хімічних лабораторій вишу, спілкування однодумців під час роботи в парах і групах.

Експериментальний етап олімпіади з хімії включає кількісний та якісний аналіз речовин, саме тому зміст колоквіуму передбачав реалізацію обох складових.

Кількісний аналіз розчину, який містив натрій гідроксид та натрій карбонат, учні 9 класу проводили разом з Бабенко О.М., доцентом кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, к.пед.н. Мета роботи – навчити учнів техніці титрування, сформувати вміння користуватися відповідним посудом та здійснювати фіксацію спостережень, виконувати необхідні розрахунки. Друга складова – якісний аналіз розчинів, була спрямована на опрацювання правил безпеки життєдіяльності при роботі з хімічним обладнанням і реактивами в хімічних лабораторіях вишу, ідентифікацію п’яти хімічних розчинів, використовуючи хімічні та фізичні методи якісного аналізу, оформлення результатів експерименту. Заняття проходило під керівництвом Коростіль Л.А., доцента кафедри теорії і методики змісту освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, к.пед.н. та Метейко А.В., методиста з хімії навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

У цьому навчальному році особливість викладання хімії полягає в тому, що учні 10 та 11 класів на однаковому рівні повинні володіти знаннями з органічної хімії. З цією метою старшокласники поглиблювали теоретичні знання з тем «Вуглеводні» та «Оксигеновмісні органічні сполуки» з Харченко Ю.В., доцентом кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, к.х.н. Практичну складову проводила Пономарьова Л.М., доцент кафедри загальної хімії Сумського державного університету, к.х.н. Викладач ознайомила десятикласників з хімічними методами очистки речовин та способами перевірки їх чистоти (процес дистиляції, сублімації, перекристалізації). Одинадцятикласники, під керівництвом викладача, повторили методику титрування і власноруч виконали практичну роботу, яка дала змогу відпрацювати власну техніку титрування та ліквідувати наявні прогалини в знаннях і вміннях.

За відгуками керівників та учнів, хімічний колоквіум дає можливість олімпіадникам не тільки поглибити певні теоретичні та практичні знання, я й поспілкуватися з науковцями та однолітками-однодумцями, виявити рівень сформованості власної предметної компетентності та спланувати траєкторію подальшої підготовки до ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії. Бажаємо вам успіху, юні хіміки!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO