Профілактика інформаційного насилля з боку ЗМІ у молодіжному середовищі

на головнуВажливою ознакою сучасного суспільства є підвищення ролі інформації та технологій інформаційного впливу. При цьому, поряд з перевагами нових технологій, розвиток інформаційної сфери має ряд небезпек, що спричиняють зростання напруги в суспільстві. Однією з цих небезпек є інформаційне насильство. Обговоренню проблеми інформаційного насильства, його впливу на підростаюче покоління, пошуку шляхів формування навичок протистояння медіа-пропаганді й було присвячено обласний семінар для практичних психологів професійно-технічних та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Семінар проведено 27 жовтня 2016 року навчально-методичним центром психологічної служби Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Відкриваючи семінар, завідувач центру Марухина І.В. зазначила, що інформаційне насильство призводить до серйозних проблем у психічному розвитку дитини, негативно позначається на її психічному здоров’ї, викликає у багатьох людей, у тому числі й дітей, стреси та депресії. Тому, досить важливо забезпечити інформаційно-психологічну безпеку особистості, що визначається спеціалістами як стан захищеності психіки від дії різноманітних інформаційних факторів.

Сучасний розвиток інноваційних технологій дозволяє швидко і масово поширювати інформацію, яку при цьому можна змінити до невпізнання. Усе це робиться для маніпуляцій думками, емоціями, ставленнями і врешті-решт поведінкою. Як відрізнити пропаганду та інформування, навчитися критично ставитися до інформації, що висвітлюється в ЗМІ – відповіді на ці запитання було розкрито у виступі методиста центру Растрости Г.Б.

Висвітленню питання кібер-булінгу, як різновиду насильства, виявленню ситуаційкібер-булінгу, причин виникнення цього явища в учнівському середовищі було присвячено виступ Гавриленко С.О., методиста центру.

Досвідом роботи щодо профілактики інтернет-залежності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з присутніми поділилася практичний психолог ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг» Кулижко Т.О.

Учасники семінару мали змогу ознайомитись з досвідом роботи практичного психолога Сумського технікуму харчової промисловості НУХТ Москвіної І.О., щодо використання методу рефреймінгу у консультативній роботі зі студентами.

Підбиваючи підсумок роботи, учасники зазначили, що семінар сприяв більш глибокому усвідомленню проблеми інформаційного насильства, визначенню шляхів профілактичної роботи з учнями та студентами з цього напряму.

1

2

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO