Експрес-курси «Шкільний музей та основи музейної педагогіки»

 музей 4З 11 по 15 квітня 2016 року в Сумському ОІППО були успішно та цікаво проведені експрес-курси «Шкільний музей та основи музейної педагогіки» для учителів області, які опікуються роботою шкільних музеїв та музейних кімнат. Вони представляли такі освітянські заклади області: Суми, Лебедин, Нижня Сироватка, Бездрик, Ромни, Путивль, Нова Січ, Воскресенка.У школах цих населених пунктів створені і діють музеї різних напрямів: краєзнавчі, етнографічні, бойової слави, історії навчального закладу, кімнати-світлиці. Автор освітньої програми курсів і куратор групи - старший викладач кафедри соціально-гуманітарної освіти Юрій Васильович П’ятаченко.

Увесь час перебування на курсах слухачі мали змогу не тільки теоретично здобувати знання з основ сучасного музеєзнавства, а й практично виробити навички проведення екскурсій у музеях шкіл, відвідати зразковий обласний музей туризму та краєзнавства в Сумському ЦПО та РТМ, музей Олімпійської слави у ЗОШ №18, приватний музей Сергія Івановича Гуцана.

Надзвичайно плідною та зворушливою була зустріч у приватному музеї Сергія Івановича Гуцана. Слухачі курсів потрапили у «Причал Одіссея», де кожна річ дивувала своєю неймовірністю та значимістю. Тематика експозицій у музеї вражала своєю різноманітністю: тут відображена скіфська доба, період княжої Русі, історія нашого краю на межі ХІХ – ХХст., і період комуністичного тоталітаризму. Найбільше педагоги зупинялися біля фотографій, які вражали змістовністю, культурою і професіоналізмом майстра. Кожну річ у музеї можна було взяти до рук, розгледіти, дещо навіть приміряти (як от кольчугу чи шкіряні чоботи). Сергій Іванович люб’язно запросив педагогів області до співпраці та наприкінці зустрічі організував невеликий конкурс-змагання, за результатами якого учителям вдалося виграти подарунки для своїх музеїв.

Під час аудиторних занять слухачі обговорили питання актуальності музеєзнавства в системі національно-патріотичного виховання молоді; ознайомилися із оновленою нормативно-інструктивною базою функціонування шкільного музею як осередку краєзнавчо-просвітницької роботи.

У Сумській обласній науковій бібліотеці слухачі практикувалися як бібліографи, навчаючись правильно формувати бібліографічні описи і каталоги книгозбірні музею. Тут також відбулася онлайн-конференція із завідувачкою Білопільської центральної районної бібліотеки імені Олександра Олеся – Клепальською Наталією Валентинівною. Вона розповіла про роботу свого музею, заходи, які проходять на базі цього закладу, докладно зупинилася на оформленні документів музею та обліку літератури. Педагоги зацікавилися музеєм Олександра Олеся та запросили Наталію Валентинівну до співпраці.

В останній день експрес-курсів Ю.В.П’ятаченко провів для слухачів пішохідну тематичну екскурсію «Легенди і бувальщини старих Сум». І хоча пішов невеликий дощ, але вражень від подорожі він не зіпсував. На згадку про таку неймовірну зустріч колег-музеєзнавців було зроблено пам’ятне фото. Усі учасники зійшлися на тому, що такі курси мають тривати довше, аби краще пізнати такий неймовірний край як Сумщина.

Керівник Музею письменників Сумщини Гончаренко Світлана Олексіївна,

ЗОШ № 15, М.Суми

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO