22 січня – День Соборності України

densobornosti«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України–Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну…

Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

22 січня 1919 р. м. Київ

Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII – початку ХХ століттях, коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської й Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розмежований український народ визволився з неволі й возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року. Саме цей день втілює віковічні прагнення українців жити однією братньою родиною, на своїй рідній землі, у своїй суверенній державі.

Перше офіційне святкування Соборності відбулось 22 січня 1939-го року. Сталось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – Автономній республіці Чехословаччині.  Це була не просто маніфестація, а найбільша (за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини) демонстрація єдності за участю 30 тис. осіб, на яку з’їхались до столиці Карпатської України люди з усіх куточків краю.

Наступним знаковим святкуванням стало згуртування  22 січня 1990 р.  «живого ланцюга» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. У цій акції брало участь близько 800 тис. осіб, які узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Ці історичні події сформували підгрунття для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

Вітаємо з Днем Соборності, бажаємо міцного здоров’я, миру, щастя, нових досягнень на благо України!

Третьякова О.В., методист історії та основ правознавства Сумського ОІППО

 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO