РОЗВИВАЄМО ДОСЛІДНИЦЬКІ ВМІННЯ ВЧИТЕЛІВ ХІМІЇ

головну resultВідповідно до плану роботи Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на 2019 рік, 19 листопада відбувся щорічний обласний науково-практичний семінар для вчителів хімії за темою «Готовність учителів хімії до реалізації практичної складової програми з хімії та підготовки учнів до інтелектуальних змагань» на базі кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Відкрили захід Метейко А.В., методист з хімії навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку Сумського ОІППО, разом із Більченком М.М., завідувачем кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського ДПУ імені А.С. Макаренка, які привітали учасників семінару, ознайомили їх із програмою роботи та спонукали до активних форм роботи.

До слова була запрошена Коростіль Л.А., доцент кафедри теорії і методики змісту освіти Сумського ОІППО, к.пед.н., яка розповіла учасникам семінару про святкування 80-річчя Сумському ОІППО та нагадала історію його становлення, як закладу освіти для вчителів. Кульмінацією виступу стала пропозиція учасникам створити «дерево побажань інституту» та «кошик спогадів».

Програмою цьогорічною науково-практичного семінару було передбачено розвиток експериментально-дослідницьких умінь учителів хімії в умовах дослідження складу одного з життєво-необхідних природних ресурсів – води, а саме: природних вод м. Суми (р. Псел, о. Чеха) та питної води з водогонів багатоповерхівок міста та колодязя.

Наукову частину семінару розкрив Касьяненко Г.Я., доцент кафедри хімії та методики навчання хімії, декан природничо-географічного факультету Сумського ДПУ імені А.С. Макаренка, з виступом «Стан водних ресурсів Сумщини. Методи хіміко-екологічного моніторингу водойм». Під час виступу вчителі дізналися про результати багаторічного моніторингу складу природних вод м. Суми та Сумської області, який здійснюється в рамках наукових досліджень студентів-магістрантів. Викладач звернув увагу на найбільш небезпечні аніони, що були виявлені в природних водах Сумщини та пояснив ймовірні причини їх перебування там. Касьяненко Г.Я. не залишив без уваги і стан ґрунтів м. Суми та прилеглих до міста територій, у яких також за результатами досліджень було виявлено ряд аніонів, що перевищують гранично допустиму норму.

Логічним продовженням виступу стало виконання практичної складової семінару, під час якої учителі досліджували якісні та кількісні показники шести різних зразків води та відпрацьовували методики якісного та кількісного аналізів розчинів.

Коростіль Л.А. зосередила увагу та спрямувала роботу вчителів на відпрацювання методики якісного аналізу різних зразків води органолептичним і хімічним методами. Метейко А.В., спільно з учасниками, провила досліди з визначення складу води з водогонів м. Суми та взяла участь у підсумковому порівняльному аналізі якісних результатів різних зразків вод.

Бабенко О.М., доцент кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського ДПУ імені А.С. Макаренка, провела спільно з учасниками дослідження кількісних показників різних зразків вод титриметричним методом. Під час виконання завдань учасники заходу відпрацьовували методику титрування та досліджували зразки води на наявність тимчасової та загальної твердості, а також вчилися визначати рН води за допомогою рН-метру.

Протягом усього періоду роботи в навчальних лабораторіях кафедри хімії та методики навчання хімії Сумського ДПУ імені А.С. Макаренка, учителі відчували себе не тільки дослідниками, а й студентами, які все професійне життя мають навчатися. Вони щиро подякували організаторам і учасникам семінару за можливість спілкування вчителів і науковців, створення умов для практичного навчання, за методичні матеріали, які вони будуть використовувати під час різних видів навчальної роботи з учнями.

Завжди зворушливими залишаються зустрічі вчителів зі своїми учнями і викладачами – зустріч поколінь.

За результатами роботи учасникам семінару було надано методичні рекомендації.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO