«Вчимося жити разом»: розпочинається впровадження проекту

9 resУ м. Києві за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) 25-27 вересня 2017 року відбувся тренінг для регіональних тренерів проекту «Вчимося жити разом» з метою подальшого навчання вчителів основної та старшої школи з методики викладання цього курсу на засадах компетентнісного підходу. І відразу після тренінгу, 27-28 вересня 2017 року, коли до учасників долучились методисти початкових класів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, відбулась Всеукраїнська нарада з питань адвокації, планування, впровадження, моніторингу та оцінки заходів проекту «Вчимося жити разом».

Сумську область на заходах представляли В. М. Успенська, доцент кафедри дошкільної та шкільної освіти КЗ СОІППО, к. пед. н., керівник лабораторії з проблем здоров’яспрямованої діяльності в закладах освіти та Л. В. Капуста, методист початкових класів відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Проект «Вчимося жити разом» має на меті навчання дітей і підлітків життєвим навичкам (психосоціальним компетентностям), які сприяють соціальній злагодженості, полегшенню адаптації до нових життєвих обставин, відновленню психологічної рівноваги, розбудові здорових стосунків тощо. Прикладом таких життєвих навичок є позитивна самооцінка, ефективне спілкування, співчуття, попередження та розв’язування конфліктів, протистояння негативним соціальним впливам, самоконтроль, керування стресами, мотивації успіху, аналіз проблем і прийняття виважених рішень, критичне і творче мислення, активна громадська позиція тощо. На формування саме цих компетентностей спрямовано зміст освіти «Нова Українська Школа».

Поширення проекту «Вчимося жити разом» здійснюватиметься в усіх регіонах України. Заходи з реалізації проекту в загальноосвітніх навчальних закладах Сумщини затверджені наказом Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 19.05.2017 № 327-ОД «Про затвердження плану заходів з реалізації спільного проекту «Вчимося жити разом» у Сумській області».

Проект «Вчимося жити разом» буде зінтегровано з програмами післядипломної підготовки вчителів основ здоров’я основної та початкової школи та навчання учнів 1-11 класів на уроках з основ здоров’я (1-9 класи) та через виховні години в 10 (11) класах. Для останніх підготовку пройдуть класні керівники старших класів.

Впровадження проекту «Вчимося жити разом» передбачає три складових:

  • впровадження двохкомпонентної моделі підготовки вчителів початкової, основної та старшої школи з методики викладання курсу на засадах компетентнісного підходу;

  • моніторинг процесу впровадження та оцінка впливу проекту на знання, цінності, ставлення, уміння, поведінку учнів;

  • проведення уроків-тренінгів у 1-10 (11 класах) з тематики курсу.

Проект «Вчимося жити разом» має повне ресурсне забезпечення http://autta.org.ua/ua/resources/learning-to-live-together/, а також статистично доведену ефективність впливу на знання, ставлення, уміння та поведінкові практики учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Ефективність проекту визначалась шляхом проведення он-лайн опитування за процедурою «ДО» та «Після». В он-лайн опитуванні  взяли участь  понад 60 тисяч учнів та 3 тисяч вчителів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Запорізької та Харківській областей. Детальніше з результатами оцінки ефективності проекту за 42 індикаторами можна ознайомитися за посиланнями http://autta.org.ua/ua/Advocacy/

Для визначення програми дій з упровадження проекту «Вчимося жити разом» в загальноосвітніх навчальних закладах Сумської області 5 жовтня 2017 року о 10-00 на базі Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти відбудеться обласна нарада. До участі запрошуються координатори, відповідальні за реалізацію заходів проекту «Вчимося жити разом» у районах, містах, громадах Сумської області та методисти початкових класів місцевих органів управління освітою (лист КЗ СОІППО від 29.09.2017 № 675). 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO