Викладаємо основи здоров’я на засадах розвитку життєвих навичок

01 головна resООЖН – освіта на основі життєвих навичок – педагогічна технологія навчання учнів з основ здоров’я. За рекомендаціями ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), ЮНЕСКО (Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури), ЮНІСЕФ (Дитячого фонду ООН), МОН України саме цю технологію слід впроваджувати на уроках з предмета «Основи здоров’я».

Упродовж 2017-2018 навчального року у п’яти групах підвищення кваліфікації КЗ СОІППО відбудуться тренінгові експрес-курси вчителів основ здоров’я за програмою «Методика викладання основ здоров’я на засадах розвитку життєвих навичок». У першій групі – учителів основної школи – навчання відбулось з 4 по 8 вересня.

Викладачі експрес-курсів – регіональні тренери Валентина Миколаївна Успенська та Лідія Анатоліївна Коростіль, кандидати педагогічних наук, доценти кафедри дошкільної та шкільної освіти КЗ СОІППО.

Велика чисельність бажаючих отримати сертифікат педагога-тренера з основ здоров’я (31 учитель брав участь у тренінгових експрес-курсах), помножена на ініціативність та активність педагогів, сприяла злагодженій груповій роботі, творчій навчальній атмосфері. Відпрацьовано методологічні засади курсу основ здоров’я, нормативне забезпечення здоров’яспрямованої діяльності в навчальному закладі, структуру тренінгового уроку, різноманітні інтерактивні методи та прийоми, тренінгові активності.

Саме з цієї навчальної групи розпочато підготовку вчителів до впровадження проекту «Вчимося жити разом», сертифіковане он-лайн навчання за яким всі вчителі основ здоров’я (як основної, так і початкової школи) та класні керівники 10-11 класів мають пройти у 2018 році. Навчання на експрес-курсах передбачало конструювання вчителями уроків-тренінгів для 5-9 класів за темами, які охоплює проект: «Самооцінка і здоров’я людини», «Вчимося приймати рішення», «Стать і статеві ролі», «Упевнена поведінка», «Характер людини», «Цінності – основа характеру» тощо.

Презентація змодельованого уроку-тренінгу та відпрацювання на собі ролі тренера стало контрольним результатом експрес-курсів для кожного вчителя. Підготовлені педагоги здатні до впровадження ООЖН та мають право викладати уроки-тренінги з основ здоров’я.

Довідково

Технологія формування життєвих навичок повною мірою реалізує компетентнісний підхід як за змістом предмета «Основи здоров’я», так і за методами навчання. Життєві навички допомагають людині вести здоровий і продуктивний спосіб життя: адекватно сприймати себе і навколишніх, будувати позитивні міжособистісні стосунки, критично і творчо мислити, приймати відповідальні рішення, розв’язувати проблеми і керувати стресами. Методи, на яких ґрунтується ООЖН є інтерактивними; ними чітко окреслюється цілісний учнівський урок-тренінг. ООЖН має статистично доведену ефективність, тому вона впроваджується в усьому світі, також у країнах Євросоюзу. Щорічна звітність нашої держави перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІД, туберкульозом і малярією про навчання учнів початкової, основної, старшої школи за програмами профілактики ВІЛ та формування здорового способу життя на основі життєвих навичок вимагає спеціальної підготовки всіх вчителів предмета «Основи здоров’я», а також вчителів старшої школи з факультативного курсу «Захисти себе від ВІЛ».

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO