22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ

53600219Українська мрія – єдність, свобода та незалежність. Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну, соборну державу. Так уже розпорядилась історія, що впродовж століть наш народ і землі України були розрізнені та віками належали до інших держав: Польщі, Австро-Угорщини, Російської імперії.

Уперше в ХХ столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року ІV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулась вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Республіки в одну державу. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема зазначалося: «Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду».

Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу. В українській суспільно-політичній думці ХХ ст. Україна інтерпретувалася лише як соборна держава. Етнонаціональна консолідація спиралася на такі засадничі підвалини, як спільне історичне минуле, спорідненість етнокультурних процесів, єдиний національно-визвольний рух, ідеали свободи та незалежності. Отже, соборництво відіграло та відіграє роль наріжного каменю сучасної української національної ідеї, важливої складової становлення української нації. У 1990 році Народний рух України організував живий ланцюг від Львова до Києва, який окрилив і надихнув Україну, змусив повірити у власні сили та перестати боятись режиму.

Утвердження єдності народу у соборній державі, відчуття великої родини, як у далекому 1919 році, робить нас гідними нащадками наших батьків!Ми маємо пам’ятати: українське національне відродження відбувалося й відбувається в гармонії з соціальним визволенням. То ж з вірою в серці, з великим напруженням сил потрібно об’єднати й відродити нашу Україну!

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.

                                    (В. Переяславець)

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO