Обласний інструктивно-методичний семінар районних (міських) координаторів Міжнародного інтерактивного учнівського природничого конкурсу «КОЛОСОК»

1 resТрадиційно на початку нового навчального року на інструктивно-методичному семінарі збираються районні та міські координатори Міжнародного інтерактивного учнівського природничого конкурсу «КОЛОСОК». Цього року зустріч однодумців у стінах Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулась 15 вересня. Програмою семінару передбачено аналіз проведення конкурсу «КОЛОСОК» для учнів 1-11 класів у минулому навчальному році; обговорення потужних можливостей означеного конкурсу для освітньої діяльності вчителів та учнів через репозитарій його інформаційно-освітніх ресурсів; розгляд актуальних питань щодо організації та проведення конкурсу у 2016-2017 навчальному році.

Починаючи з 2006 року Сумська область лідирує за часткою залучення учнів до Міжнародного інтерактивного учнівського природничого конкурсу «КОЛОСОК». Так відбулось і у 2015-2016 навчальному році. В осінньому етапі учасниками конкурсу стали 16675 учнів Сумщини (частка залучення – 18,3 %, усереднений показник по Україні 8,3 %). У весняному етапі учасників було 13417 (частка залучення – 14,7 %, тоді як усереднені дані на всеукраїнському рівні – 6,1 %). У Міжнародному інтерактивному природничому учнівському конкурсі «КОЛОСОК» взяли участь усі райони та міста Сумської області. Найактивнішими осередки конкурсу були: Сумська обласна гімназія-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей (гімназійний координатор В. В. Яловенко); Глухівський район (районний координатор Т. М. Ковтун); Краснопільський район (районний координатор А. Ю. Мостова); Кролевецький район (районний координатор Л. В. Штацька); Липоводолинський район (районний координатор Т. І. Шитик); Охтирський район (районний координатор Л. О. Бездрабко); Середино-Будський район (районний координатор О. Р. Самодєлко) м. Суми (міський координатор О. М. Ліходієвська); м. Глухів (міський координатор І. М. Гулакова); м. Конотоп (міський координатор Т. І. Кашуба); м. Лебедин (міський координатор Л. В. Вялкова); м. Охтирка (міський координатор І. О. Пілюта).

На семінарі за успішну організацію та проведення Міжнародного природничого інтерактивного учнівського конкурсу «КОЛОСОК» на регіональному рівні у 2015-2016 навчальному році, розвиток у педагогів професійної компетентності, ініціативи та творчості, популяризацію природничих дисциплін серед школярів та їх батьків, співпрацю з Сумським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти координатори отримали подяки СОІППО. Організатори конкурсу – Львівська міська громадська організація «Львівський інститут освіти» подарували координаторам книгу «Всеукраїнський Інтернет конкурс «Учитель року» за версією науково-популярного природничого журналу «Колосок»».

Подяками Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відзначені також педагогічні колективи загальноосвітніх навчальних закладів, які ввійшли за рейтингом навчальних закладів (згідно листа Міністерства освіти і науки України від 31.05.2016 №31/9-268) до лідерів популяризації природничих дисциплін за результатами конкурсу «КОЛОСОК».

Виступ обласного координатора Міжнародного інтерактивного учнівського природничого конкурсу «КОЛОСОК» Валентини Миколаївни Успенської, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри методики дошкільної та шкільної освіти (презентація), був присвячений аналізу участі школярів Сумської області у конкурсі «КОЛОСОК» та конкурсі «Учитель року – Колосок». У вчительському Інтернет-конкурсі у номінації «Біологія» перемогу здобула вчитель біології вищої категорії Середино-Будської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Середино-Будської районної ради, старший учитель Наталія Андріївна Козлова.

В.М. Успенська здійснила презентацію репозитарію інформаційно-освітніх ресурсів «КОЛОСКА», розміщених на сайті конкурсу http://kolosok.org.ua , серед яких:

  • науково-популярний природничий журнал для дітей «Колосок» та його архів;

  • науково-популярна природнича газета для розумників та розумниць «Колосочок» та його архів;

  • серія книг науково-популярної природничої тематики «Бібліотечка Колоска»;

  • матеріали для підготовки до конкурсу «КОЛОСОК»;

  • природнича гра для учнів (і навіть учителів) «KOLOSOK-online»;

  • заочний чемпіонат України юних шанувальників природознавства «Колосочок»;

  • конкурс «Учитель року – Колосок»;

  • інформаційно-методичні матеріали для вчителів початкової школи та природничих предметів, які стануть у нагоді вчителям для реалізації оновлених програм з природознавства у початковій та основній школі.

Досвідом діяльності районного та міського координаційних центрів, що особливо актуально для нових координаторів, які вперше долучаються до організації конкурсу у регіоні (Глухівський, Конотопський, Липоводолинський райони) поділились у своїх виступах досвідчені координатори Олена Іванівна Євтушенко (Білопільський район), Ірина Олександрівна Пілюта (м.Охтирка), Аліна Юріївна Мостова (Краснопільський район) (презентація), Ольга Михайлівна Ліходієвська (м. Суми), Людмила Василівна Разбєйко (Тростянецький район). Кожен координатор, розкриваючи особливості професійної діяльності вчителів свого району та міста для формування пізнавальної інтересу в учнів до природничих дисциплін засобами конкурсу «КОЛОСОК», про конкурс говорив із захопленням, щирою підтримкою та схваленням.

Дослідну діяльність учителів та учнів через шкільний експеримент на уроках біології рослин та в позаурочний час розкрита гість семінару Людмила Петрівна Міронець, доцент кафедри загальної біології та екології Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка, кандидат педагогічних наук. Актуальний проект зі створення віртуального навчально-методичного посібника з фізіології та анатомії рослин для вчителів біології та учнів, над яким вона працює разом з Миколою Павловичем Москаленком, доцентом кафедри загальної біології та екології Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка, кандидатом біологічних наук, зацікавив усіх учасників семінару. Він стане у нагоді кожному вчителеві, але поки що робота над ним продовжується.

Методичні рекомендації обласного інструктивно-методичного семінару районних (міських) координаторів Міжнародного інтерактивного учнівського природничого конкурсу «КОЛОСОК» учасники семінару обговорили разом з методистом біології та природознавства Тетяною Сергіївною Голубенко. Їх використання допоможе організації конкурсу в осередках та забезпечить ефективність природознавчої освіти.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO