Семінар «Організація навчально-виховного процесу щодо профілактики торгівлі людьми в освітньому закладі»

головна resultПроблема торгівлі людьми, одна з найнегативніших явищ сучасного суспільства, піддається постійному аналізу і є предметом багатьох суперечок і дискусій. І хоча кількість матеріалів про торгівлю людьми в пресі, на радіо й ТВ вимірюється тисячами, висвітлення цієї теми в освітньому закладі, ведення профілактичної та інформаційно-просвітницької роботи з протидії торгівлі людьми серед учнівської молоді все ще залишається непростим завданням. Саме шляхи вирішення цього завдання розглядались в ході семінару «Організація навчально-виховного процесу щодо профілактики торгівлі людьми в освітньому закладі», що відбувся у місті Києві 29-30 січня 2015 року. Участь у роботі семінару взяла перший проректор з науково-педагогічної роботи, к. психол. н., доцент Панченко Світлана Миколаївна.

Відкривали та вели семінар працівники Інституту людини Київського університету ім. Б.Грінченка, представники Міністерства освіти і науки України, Українського фонду «Благополуччя дітей», представники Швейцарського бюро співробітництва, Міжнародної організації з міграції.

До участі у семінарі були запрошені представники департаментів (управлінь) освіти обласних та Київської міської державних адміністрацій, завідуючі кабінетами виховної роботи обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, фахівці соціальних служб, освітяни, представники різних громадських організацій, задіяних до протидії торгівлі людьми.

Виступаючими на семінарі зазначалося, що торгівля людьми є однією з проблем, що стоять сьогодні перед Україною тасвітовою спільнотою. Нетерпимість до порушень прав людини, які зазнають потерпілі відторгівлі людьми, є основною причиною протидії цьому явищу.

Головні тези семінару:

1.У рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2012 р. № 350 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року», згідно завдань, визначених у Плані заходів Міністерства освіти і науки України щодо запобігання торгівлі людьми на період до 2015 року, затвердженого наказом Міністерства № 827 від 19 липня 2012 року в Україні впроваджується проект «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад».

2. Пілотні області проекту: Івано-Франківська, Львівська, Донецька та АР Крим. Проект реалізує Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні у партнерстві з Українським фондом «Благополуччя дітей» та Західноукраїнським ресурсним центром за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

3. Проект є багатокомпонентним. Український фонд «Благополуччя дітей» в рамках проекту є відповідальним за «соціальний компонент», діяльність якого направлена на забезпечення використання комплексного підходу фахівцями соціальної сфери та освітянами у роботі з дітьми та батьками щодо питань безпечної міграції, профілактики торгівлі людьми і залучення їх до реалізації соціально-економічних ініціатив.

4. У рамках проекту Українським фондом «Благополуччя дітей» було розроблено Програму та методичні матеріали «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» для здійснення виховної роботи з учнями 7-11 класів з питань попередження торгівлі людьми. Програма отримала схвалення від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

5.У змісті програми зроблено акцент на формуванні таких життєвих навичок, як спілкування, прийняття рішень, критичне мислення, управління емоціями, стресами та конфліктними ситуаціями, формування цінностей тощо. Саме розвиток цих життєвих навичок школяра є важливою умовою профілактики торгівлі людьми в громаді, оскільки готує особистість на порозі самостійного життя до розв'язання соціальних проблем та життєвих криз, неприйняття аморальної чи протиправної поведінки, недопущення маніпуляції. Основні тематичні блоки програми виховної роботи з підлітками з питань протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» (7-11 кл.) презентувались у тренінговій формі. Запропонований огляд програми та зміст тренінгових занять для батьків, програми виховної роботи для учнів професійно-технічних навчальних закладів.

6. Як доповнення до програми та методичного посібника «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» були розроблені та видані настільні навчальні ігри «Рожеві окуляри», «Галопом по Європах!» та комікси «Твоє життя – твій вибір» з питань попередження торгівлі людьми. Ігри провокують обговорення проблеми трудового трафіку й торгівлі людьми, дозволяють проаналізувати причини та наслідки цього явища. Вони є досить захопливими, швидко викликають інтерес до проблеми, є стимулом до обговорення проблемних ситуацій, пов’язаних із поїздками на навчання, роботу, відпочинок за кордон. Комікси містять чотири історії, розроблених на основі реальних життєвих історій потерпілих від торгівлі людьми та наданих Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні, а також методичні рекомендації для використання коміксів при роботі з підлітками в рамках профілактичної роботи з попередження торгівлі людьми.

Під час семінару наголошувалось про необхідність налагодження співпраці державних установ з громадськими організаціями для організації інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, спрямованої на запобігання потраплянню в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми; підвищення професійного рівня спеціалістів та взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми з метою мобілізації усіх наявних ресурсів для забезпечення захисту прав людини.

Учасникам семінару надані програма (друковані та електронні матеріали) та методичні рекомендації щодо її впровадження в навчальних закладах, методичні рекомендації з використання навчальних матеріалів щодо профілактичної та інформаційно-просвітницької роботи з протидії торгівлі людьми.

DSC 0022 result DSC 0060 result

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO