ХІМІЧНИЙ КОЛОКВІУМ ЮНИХ ОБДАРУВАНЬ

Головна resultВідповідно до плану роботи Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на 2015 рік та за підтримки Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка на базі кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету 21 січня 2015 року відбувся обласний семінар-навчання під назвою «Хімічний колоквіум». У ньому взяло участь 75 учнів 8-11 класів з 19 районів і міст Сумської області, серед яких також були присутні й учні державного ліцею-інтерніт з посиленою військовою фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка та Сумської обласної гімназії-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей.

План хімічного колоквіуму був побудований відповідно до вимог проведення ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, а отже містив практичну і теоретичну складову.

Для проведення теоретичної частини семінару-навчання було запрошено викладачів, доцентів кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка, а саме:

  • Касьяненка Геннадія Яковича, декана природничо-географічного факультету, кандидата хімічних наук (проводив заняття для учнів 9 класу);

  • Скляра Анатолія Михайловича, доцента, кандидата хімічних наук (проводив заняття для учнів 10-11 класів);

  • Левченко Зою Михайлівну, завідувача лабораторіями кафедри хімії та методики навчання хімії (проводила заняття для учнів 8 класу).

Зміст теоретичного заняття передбачав розв’язок розрахункових задач з тем «Газові закони», «Зміни енергії в хімічних реакціях», «Хімічна рівновага», «Розчини», а також нетипових задач із загальної, неорганічної та органічної хімії. Викладачі прокоментували учням хімічну складову завдань, акцентували увагу на їх особливостях та продемонстрували різні підходи до розв’язку.

Важливою складовою хімічного колоквіуму була практична частина, яка передбачала формування, коригування та відпрацювання практичних умінь і навичок поводження з хімічним обладнанням, посудом та реактивами, зокрема:

  • «Методика виконання якісного аналізу неорганічних речовин. Ідентифікація неорганічних речовин»:

  • Коростіль Лідія Анатоліївна, доцент кафедри методики початкової та природничо-математичної освіти Сумського ОІППО, кандидат педагогічних наук;

  • Метейко Алла Володимирівна, методист хімії Сумського ОІППО;

  • Білик Віталій Давидович, учитель хімії вищої категорії Біловодської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Роменської районної ради;

        • «Методика виконання кількісного аналізу речовин на прикладі роботи «Визначення вмісту натрій гідроксиду в розчині невідомої концентрації»»:

  • Бабенко Олена Михайлівна, доцент кафедри хімії та методики навчання хімії природничо-географічного СумДПУ ім. А.С. Макаренка, кандидат педагогічних наук;

  • Семиліт Анна Сергіївна, науковий керівник гуртка «Хімія», Малої академії наук Сумського центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю.

Під час практичних занять усі учні 8-11 класів мали можливість власноруч ознайомитися (8-9 класи), опанувати та удосконалити (10-11 класи) технологію титрування (кількісний аналіз речовин) та ідентифікації невідомих неорганічних речовин (якісний аналіз речовин). Також, була акцентована увага олімпіадників на маловідомому специфічному обладнанні (газові пальники, водяна баня, вимірювальний посуд спеціального призначення, дозатори для набору речовин тощо), його будові та особливостях використання.

Особливістю роботи наймолодших учасників хімічного колоквіуму (восьмикласників), було те, що вони під керівництвом Метейко Алли Володимирівни, методиста хімії СОІППО, виконували завдання, які передбачали застосування відеоексперименту. На прикладі запропонованих відеодослідів учні вчилися спостерігати за хімічними процесами, аналізувати та взаємопов’язувати їх, робити відповідні висновки й оформлювати власну роботу.

На думку організаторів семінару-навчання подібні заходи стимулюють пізнавальну активність учнів, допомагають їм у підготовці до інтелектуальних змагань, підвищують інтерес до предмету «Хімія» та хімічної науки вцілому.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO