Методичний семінар для вчителів в рамках Міжнародного проекту «Навчальні матеріали з протидії дискримінації, антисемітизму та ксенофобії»

P1010857 resultВ умовах сучасної історії України питання співіснування у полікультурному соціумі набувають особливої ваги та актуальності. Без подолання проявів ксенофобії, дискримінації та антисемітизму видається неможливою розбудова демократичного суспільства. Важливу роль в цьому процесі відіграє і школа. Саме тому будь-яка допомога у вихованні учнівської молоді на засадах толерантності, терпимості та взаємоповаги є особливо цінною для освітян.

Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти вже багато років співпрацює з Українським центром вивчення історії Голокосту. В рамках такої співпраці стала можливою участь педагогів області у освітніх заходах, ініційованих Центром. Одним із них є загальноєвропейський освітній проект за участю 16-ти країн, в тому числі й України, започаткований 2005 року в Амстердамі Музеєм «Будинок Анни Франк» та ОБСЄ (Бюро демократичних інституцій та прав людини – OSCE/ODIHR). В рамках проекту було видано Навчальні зошити в трьох частинах для старшокласників та методичний посібник для вчителів (http://www.holocaust.kiev.ua/news/antisemist.html). З 2009 по 2012 рр. Український центр вивчення історії Голокосту за підтримки ОБСЄ провів для вчителів історії та суспільних дисциплін одноденні методичні семінари в рамках проекту в 19 обласних центрах країни (http://www.holocaust.kiev.ua/news/navch_mat.html). В 2014 року проект продовжено завдяки підтримки німецького фонду EVZ («Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє»). http://www.stiftung-evz.de/start.html.

В рамках проекту 17 грудня 2014 року у Сумському ОІППО відбувся методичний семінар «Навчальні матеріали з протидії дискримінації, антисемітизму та ксенофобії», організований та проведений у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту за сприяння управління освіти і науки Сумської облдержадміністрації та управління освіти і науки Сумської міської ради. Його учасниками стали вчителі історії та суспільних дисциплін, практичні психологи і соціальні педагоги загальноосвітніх навчальних закладів Сум та області. Під час семінару освітяни мали можливість отримати теоретичну інформацію з питань історії антисемітизму (лектор – науковий співробітник УЦВІГ М. Тяглий), а також взяти участь у методичних практиках по роботі з комплектом Навчальних зошитів (модератор – керівник освітніх проектів УЦВІГ В. Бобров).

Наприкінці семінару кожен учасник отримав сертифікат, комплект Навчальних зошитів у трьох частинах для старшокласників та методичний посібник для вчителів. Хоча за шестигодинний семінар розкрити усі теми та проблеми, пов'язані з питаннями протидії дискримінації, антисемітизму і ксенофобії, видається неможливим, однак учасники разом із тренером обговорили питання загальнолюдських цінностей, багаторівневості ідентичності людини, ставлення до мігрантів у сучасному суспільстві, окремі сюжети історії євреїв України та Європи; питання полікультурності, аспекти універсальності та унікальності явища антисемітизму в історії та сьогоденні. Більшість запропонованих на семінарі активностей є моделюванням можливих вправ чи дискусій з використанням Навчальних матеріалів на уроці; частина ж присвячена дискусійним історичним питанням з використанням матеріалів Навчальних зошитів. Подібна комбінація практики і теорії була запропонована як оптимальна для ознайомлення учасників з новими освітніми матеріалами та позитивно сприйнята самими вчителями в процесі роботи.

З метою максимально широкого ознайомлення усіх зацікавлених педагогів з цим проектом та матеріалами, викладачами Інституту (к.держ.упр., доц. Луценко С.М., Ніколаєнко С.П., Подліняєвою. О.О.) готується тематичний навчальний вебінар, що висвітлює основні ідеї та методики роботи з Навчальними зошитами і незабаром буде доступний на сайті Сумського ОІППО.

Окрім того, УЦВІГ надає можливість безкоштовно замовити комплект презентованих матеріалів для роботи з учнями. За детальною інформацією можна звернутися на електронну пошту soippocsi@gmail.com.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO