ПРО ПІДГОТОВКУ ПЕДАГОГІВ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (АДАПТАЦІЙНИЙ ЦИКЛ): ГРОМАДЯНСЬКА ТА ІСТОРИЧНА ОСВІТНЯ ГАЛУЗЬ

golovna«Важко переоцінити роль справжнього педагога. Він не лише і не стільки джерело інформації, скільки духовна опора дитини, її реальний ідеал»

Микола Амосов, лікар, біокібернетик, громадський діяч

З 30 жовтня по 27 грудня 2023 року в КЗ СОІППО відбулися курси підвищення кваліфікації за освітньою програмою  «Зміст і методика навчання інтегрованим курсам/ предметам громадянської та історичної освітньої галузі при впровадженні Державного стандарту базової середньої освіти (адаптаційний цикл)» для вчителів 6 класів НУШ закладів загальної середньої освіти громадянської та історичної освітньої галузі, які забезпечують реалізацію Державного стандарту базової середньої освіти.

Кількість педагогів, що пройшли курси: 1 група педагогів-тренерів, яка складалася з 11 чол. та 11 груп педагогів – 276 чол. Критерієм створення навчальних груп були модельні освітні програми, за якими працюють педагоги Сумської області.

Координатор та тренер громадянської та історичної освітньої галузі – Драновська Світлана Вікторівна, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент. Тренери-педагоги, які долучилися до проведення курсів:

  • Третьякова Олена Василівна, методист громадянської та історичної освітньої галузі, виховної роботи КЗ СОІППО, з темою заняття: «Огляд та аналіз модельних навчальних програм навчальних предметів/інтегрованих курсів. Розроблення навчальних програм на основі модельних навчальних програм Конструктор навчальних програм. Академічна свобода вчителя».
  • Тараніна Катерина Михайлівна, вчитель історії Комунальної установи Сумська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №24, м. Суми, Сумської області, керівник методичного об’єднання вчителів історії м. Суми, з темою заняття: «Використання методик і технологій навчання, які застосовуються в НУШ (діяльнісний та компетентнісний підхід проблемне навчання, кооперативне навчання, проєктне навчання, технології розвитку критичного мислення)».
  • Дегтярьов Руслан Костянтинович, вчитель історії Краснопільського ліцею №1 Краснопільської селищної ради Сумського району Сумської області, з темою заняття: «Формувальне та підсумкове оцінювання – інструмент побудови індивідуальної траєкторії навчання здобувачів освіти НУШ на уроках історії у 6 класі».

Педагоги курсу спільно опрацювали тему: «Мета та компетентнісний потенціал освітньої галузі. Базові знання. Вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів», в контексті якої ознайомилися з ключовими і предметними компетентностями, на наскрізними вміннями, які необхідно сформувати у здобувачів освіти у процесі реалізації ГІО.

Змістовною і результативною була групова робота слухачів курсів, у рамках якої педагоги працювали над історичними поняттями: час, простір, явище, процес, привід, причина і наслідок. Слухачі курсів обговорювали особливості вивчення зазначених понять на уроках громадянської та історичної освітньої галузі у 5-6 класах.

Також на курсах було розглянуто питання: «Можливості використання історичної мапи на уроках ГІО за умови дистанційного навчання ЗЗСО». Педагоги працювали із відповідними ресурсами: padlet, jambord, linoit, genial.ly. Зазначені ресурси можуть бути змістовним і важливим додатком у роботі педагогів при роботі з історичною мапою.

У рамках курсів педагоги працювали з цифровими інструментами для якісного навчання, зворотного зв’язку, рефлексії та ефективної комунікації здобувачів освіти при реалізації Державного стандарту базової середньої освіти, де були використані онлайн-застосунки, які мають якісне та змістове наповнення та будуть корисними педагогам і очному та дистанційному форматі навчання.

Команда, яка складалася із науковців, методистів та педагогів-практиків, забезпечила якісне проведення курсів підвищення кваліфікації для педагогів громадянської та історичної освітньої галузі, усі заняття були проведені на високому науковому та методичному рівні.

Колеги, разом ми досягнемо успіху у реалізації Державного стандарту базової середньої освіти.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO