29 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

golovna129 вересня 2023 року виповнюється 82-гі роковини однієї з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Ярі 29-30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей.

Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста.

Найтрагічнішими стали 29-30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. У німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією» («велика акція»). Формальним приводом для неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня 1941 року.

Нацистська операція в Бабиному Ярі 29-30 вересня 1941 року стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

Пам’ять про жертв трагедії Бабиного Яру має назавжди слугувати пересторогою для недопущення подібних страшних злочинів проти людяності у майбутньому та водночас сприяти консолідації українського суспільства.

Історію неможливо повернути назад. Але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, на жаль, має й сумні сторінки. Україна – це країна пісень й краси, але в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…

З метою увічнення пам’яті про одну з найтрагічніших сторінок Голокосту – масове вбивство євреїв Києва; вшанування жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації столиці України, мирних жителів усіх національностей, військовополонених, учасників українського визвольного руху, об’єднання зусиль суспільства щодо запобігання повторення злочинів проти людяності, у закладах загальної середньої освіти рекомендуємо провести тематичні заходи:

  • виховні години: «Трагедія Бабиного Яру – найтяжчий злочин проти людства», «Біль нашої пам’яті»;
  • виставки: «Біль нашої пам’яті», «Праведники народів світу. Україна»;
  • години спілкування: «Минуть роки, десятки років… Цього ніколи не забути», «Попіл Бабиного Яру в наші стукає серця», «Бабин Яр. Ніколи більше!»;
  • перегляд документального фільму «Крик Чорнозему» https://www.youtube.com/watch?v=-J20Y-0aAHQ;
  • інформаційні хвилинки «А Бабин Яр мовчить…».

Під час підготовки до заходів рекомендуємо до використання інтерактивну версію путівника для вчителя «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» та документальний фільм «Бабин Яр: у пошуках пам’яті»,  підготовлені Українським інститутом національної пам’яті, з якими можна ознайомитися за покликанням: http://mby.uinp.gov.ua/.

Під час проведення заходів Сумський ОІППО рекомендує хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх невинно розстріляних, задушених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею людей.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO