Михайлівська цілина – природна перлина Сумщини

001У 2023 році українська громадськість відзначає 95-річчя від дня  заснування на Сумщині заповідника «Михайлівська цілина».

Цей степовий масив розташований на території Сумського району – на вододілі річок Грунь i Сула (біля с. Великі Луки). Його площа становить 882,9 га.

Ця унікальна територія 13 липня 1928 року була оголошена заповідником місцевого значення.

Згодом, у 1947 році заповідник отримав статус загальнодержавного значення, у 1951 році він був підпорядкований Академії наук Української Радянської Соціалістичної Республіки, а саме – Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного, науковці якого розпочали детальні дослідження рослинного світу степу.

У 1961 році заповідник «Михайлівська цілина» увійшов до складу Українського степового природного заповідника  i став його північним філіалом.

Відповідно до Указу Президента України від 11.12.2009  № 1035 «Про створення природного заповідника «Михайлівська цілина», його виведено зі складу Українського степового природного заповідника в окрему природоохоронну структуру – об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Заповідна територія була створена для збереження й відтворення степових природних комплексів, що мають важливе природоохоронне та наукове значення. 

Михайлівська цілина – це незайманий степ, якого ніколи, протягом  століть, не торкався  плуг. Саме тому вона дає уяву про біологічне різноманіття колишніх степових просторів Лівобережного Лісостепу України. Унікальність цього заповідного масиву полягає в тому, що тут охороняється найпівнічніша ділянка лучного степу, що зберігся лише на цій території.

Сьогодні до складу заповідника входять декілька ботанічних місцевих заказників, серед яких: «Катеринівський», «Довге», «Грушевський», «Лозовогрушевий», «Пристайлівський», «Саївський».002

Територія заповідника має мальовничий ландшафт, для якого характерні хвилясті вододільні простори, розділені порівняно неглибокими балками з багатою степовою рослинністю.

Заповідник має найпотужніший у світі шар чорноземів, товщиною до 3 м. Тому, не дивно, що рослинний світ «цілини» досить різноманітний. Цікавим і унікальним є його флора, що нараховує близько 525 видів, серед яких: 175 степових, 13 лучних, 90 водно-болотних, 62 лісових.

Завдяки рослинам, що тут ростуть і цвітуть у різний час, степ, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, змінює свої кольори. Тут зростають рослини, занесені до Червоної книги України: брандушка різнобарвна, горицвіт весняний, сон розкритий, декілька видів ковили та інші.  Серед рідкісних рослин: анемона лісова, астрагал, брандучка, голубчик боровий, горицвіт весняний, дельфіній клиноподібний, ковила, півники угорські, сон широколистий, чин панонський, шавлія (лучна та поникла), шолудивник степовий та інші. Є в степу і звичні для України ромашка, волошка, льон.003

Завдяки заповідному режиму створилися умови для збагачення фауни. Тваринний світ природного заповідника представлено типовими для регіону видами: лисиця, вовк, козуля, дикий кабан, заєць-русак, ласка, куниця.  Тут мешкає близько 20 видів тварин і комах, занесених до Червоної книги України: мишівка степова, тушканчик великий, горностай, мідянка звичайна, сорокопуд сірий, лунь лучний, ксилокопа звичайна, махаон, джміль лезус, стрічкарка орденська малинова, стрічкарка блакитна та інші.

Загалом світ комах степу дуже багатий – понад 1000 видів. Із метеликів найпоширеніші дрібні голубянки та білі капустянки, сонцевик будяковий, совки. Привертають до себе увагу малопомітні рожевокрилі, блакитнокрилі, сірі та зелені коники. Особливо багато в степу бджіл і джмелів, що забезпечують перехресне запилення рослин.

Михайлівська цілина – це унікальний край, степовий масив, що своїми мінливими вогниками квітів, сріблястим ковиловим граєм, неповторними пахощами, щебетанням птахів зачаровує своїх відвідувачів.

Невипадково відомий український письменник М. Рильський, відвідавши  цю природну перлину, був вражений її красою, записав у книзі відвідувачів: «Прекрасний степ, справжня поезія!».

Подібне враження викликає степ в усіх, хто його відвідує.

Водночас, ця територія є своєрідним «нагадуванням» людям про дбайливе ставлення до природи, необхідність її збереження та охорону. Особливою є роль Михайлівської цілини в екологічному вихованні учнівської молоді.

Зберегти цей реліктовий найпівнічніший степ – надзвичайно важливо для нинішніх і майбутніх поколінь!

З метою формування екологічного світогляду учнів, у процесі навчання курсу «Географія: Україна у світі: природа, населення» (8 клас)
(Розділ ІІІ. Природні умови і ресурси України), рекомендуємо використовувати електронні ресурси: матеріали віртуальної виставки «Михайлівська цілина. Український лісовий степ» (https://numl.org/.631191), «Проєкт організації території природного заповідника «Михайлівська цілина» та охорона його природних комплексів» (https://numl.org/.841191)  при вивченні   наступних тем:

Тема 4. Ґрунти та ґрунтові ресурси (заходи з раціонального використання й охорони ґрунтових ресурсів).

Тема 5. Рослинність (Червона та Зелена книги України. Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення. Рослинність своєї місцевості).

Тема 7. Ландшафти України (використання та охорона рівнинних ландшафтів).

Здійснити віртуальну подорож, ознайомитися з природою та історією заповідника «Михайлівська цілина» під час вивчення теми «Природокористування» (Природно-заповідні об’єкти своєї місцевості) вам допоможуть відеоматеріали та презентації:

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO