ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

nagolovnuПоруч з нами (у побуті, навколишньому середовищі) – знайоме та незвичне (вражаюче), збагненне й те, що підлягає поясненню. Так і слово «мовня»

Живе собі королева −

королева темряви.

Кортить їй зазирнути

у дзеркало – а темно.

Зблисне на мить світлом…

Саме королевою темряви назвав громовицю український поет Ігор Калинець.

Громови́ця, громови́на,  грімни́ця,  мóвня,  мóргавка,  бли́ски,  вогнянá стрілá,  перýн – так називають зигзагоподібну електричну іскру, що відома нам, як блискавка. Блискавка (блискавиця) – електричний розряд між хмарами та землею.

За давніми віруваннями, громовиця – це символ швидкості, могутності; небесний вогонь («золота різка»), що його посилає Бог (Перун, громовержець) чи то на кару людям, чи на відігнання злих сил, тому не можна гасити пожежі від неї, хіба що молоком; здавна пов’язують це явище з богом Перуном, який у момент блискавки відкриває справжнє Небо − оселю богів, котру показує в мить свого гніву − то грізне знамення для людей, щоб не грішили; очищувальна сила вогню дорівнюється до сили грімниці: як блискавка, так і домаш­нє вогнище проганяють злих духів.

А ще блискавку називають мо́ргавкою, тому закликають: «Моргни, моргни, моргавко!». У народі існують прикмети: «громовиця взимку − на бурю», «якщо мовня блискає і півень кукурікає, буде дощ».

1Слайд1

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO