Всесвітній день вишиванки

golovna vishivankaЩорічно у третій четвер травня відзначається День вишиванки – свято традиційного українського одягу, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Вишиванка – предмет гордості українців. Це – традиція, яка передається з покоління в покоління, попри численні утиски української культури.

У 2023 році Всесвітній день вишиванки припадає на 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також 18-20 травня – річниця виходу українських захисників із Азовсталі. Як і торік, ми закликаємо зосередитись на внутрішньому розумінні цінності вишитої сорочки, як невід’ємної складової нашої культурної спадщини, що єднає українців крізь простір і час.

На Сумщині сорочки шилися жінками з гарно вибіленого конопляного полотна. Іноді шили з льону доморобного або, пізніше, – з'явилися фабричного виробництва. Вишивкою прикрашалися рукави й поділ сорочки, інколи, – горловину. Вишивалися сорочки нитками з шовку, льону, конопель, фарбованих натуральними різнокольоровими барвниками. Найбільш розповсюдженими кольорами були червоний, синій, коричневий. Пращури полюбляли вишивати білими нитками, майстерно комбінуючи різні візерунки й техніки вишивки: лиштву, мережку, набирування, вирізування, виколювання тощо. Орнаменти, техніки вишивки на сорочках спочатку були дуже складними, але, з приходом у ХІХ столітті так званої «брокарівської» вишивки хрестиком у червоно-чорних (або червоно-синіх) кольорах, вишивка стала більш спрощеною, що компенсувалося майстерністю комбінування декоративних елементів. На території Сумщини, як і на більшій частині України, орнаменти на сорочках були геометричними, рослинними або змішаними.

День вишиванки не вимагає якихось особливих акцій чи заходів, достатньо лише відповідно вбратися і ви вже стаєте частиною дійства. Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує закладам загальної середньої освіти у День вишиванки, навіть у режимі онлайн, приділити увагу питанням історії, етнографії, мистецтву створення вишиванки національної гордості укрїнців.

Найголовніше в святі – єднання духом усіх незламних українців!

Зі святом! З днем вишиванки!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO