18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР

tatarДепортація кримських татар розпочалася 18.05.1944 року за наказом Сталіна, відповідно до Постанови Державного комітету оборони СРСР від 11.04.1944 №5859-сс «Про кримських татар». За цією Постановою, кримськотатарський народ безпідставно обвинувачували в масовому зрадництві та колаборационізмі. У період із 18 до 20 травня 1944 року з Криму було виселено 180014 осіб кримськотатарського народу.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Протягом року, до завершення війни, від голоду, хвороб і виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, яке було позбавлене досвідчених працівників.

З метою вшанування пам’яті жертв цього злочину та у День боротьби за права кримськотатарського народу, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує, під час проведення виховних онлайн-заходів, використовувати наступні друковані та відеоматеріали:

Історія Криму першої половини ХХ ст. Нариси. Навчальний посібник 10 клас. / Цалик С. М., Мокрогуз О.П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Іванова В. Ф., Євтушенко Р. І. Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2020. 66 с.

Історія Криму та кримськотатарського народу. Навчальний посібник. / Бекірова Г., Іванець А., Тищенко Ю., Громенко С., Аблаєв Б. К.: «Кримська родина»; «Майстер Книг», 2020. 200 с. з ілюстр.

Нариси з історії Криму у ХХ ст.: 1939-1990 рр.: додатковий матеріал для вчителів для 10 класу загальної середньої освіти. Навчально-методичний посібник / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Євтушенко Р. І. Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2021. 71 с.

Посібник «Нариси з історії Криму. Додаткові матеріали для вчителя історії (7 та 8 кл.)» / Цалик С.М., Мокрогуз О.П., Волошенюк О.В. / За редакцією Волошенюк О.В., Іванова В.Ф. Київ: АУП, ЦВП, 2019. 71 с.

18 травня – роковини трагедії, яка триває. Наслідки депортації. URL: https://www.youtube.com/watch?v=LF6fw1Q1GSE

18 травня – роковини трагедії, яка триває. Живі традиції. URL: https://www.youtube.com/watch?v=rjlyS4Edex4

Ахтем Сеітаблаєв та його рідний Крим. URL: https://www.youtube.com/watch?v=hYSod5qzD2A

Бекірова Г. Сторінки кримської історії. «Спецпереселенці не мають права...». URL: http://ua.krymr.com/content/article/26780808.html

Крим – це Україна. URL:  https://crimea-is-ukraine.org/

Рідний вкрадений Крим. URL:  https://www.youtube.com/watch?v=LH-ONDxcgxQ

З метою висвітлення правди про масовий злочин комуністичного режиму проти кримськотатарського народу, Український інститут національної пам'яті розробив інформаційні матеріали, із якими можна ознайомитися за покликанням: http://surl.li/dbcwg.

Заради  утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, вшановуємо пам’ять жертв депортації кримських татар і передаємо історію про їх біль наступним поколінням.

Миру нам усім, наснаги та сил!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO