8 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

08058 травня – в Україні відзначається День пам’яті та примирення. День, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни, тих хто загинув на фронтах, в окопах, під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

 

Друга світова війна стала найбільш кривавою та жорстокою в історії людства. Україна, сьогодні, вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом. Та війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського та радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини. Окрім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939-1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу та застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Сьогодні, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Путінська Росія, посягнула на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки та загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян.

З метою гідного вшанування подвигу Українського народу в Другій світовій війні, його вагомого внеску в перемогу антигітлерівської коаліції; засвідчення поваги до всіх борців проти нацизму; увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій і злочинів проти людяності, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує провести у закладах загальної середньої освіти такі заходи:

  • виховні години: «Прагнення до свободи – учора, патріотизм і нездоланність – сьогодні, гідна Україна – завтра», «Жіночі історії війни: вони боролися за українську землю», «У серцях і книгах пам'ять про війну», «Хай пам’ять про війну нас всіх єднає»;
  • книжково-ілюстративні виставки: «Відлуння тих далеких днів сльозою на очах бринить», «Мужність і відвага крізь покоління»;
  • тематичні бесіди та віртуальні екскурсії: «Сторінками історії», «Про минуле серце пам’ять зберігає», «Друга світова війна: героїчні сторінки українського народу»;
  • флешмоби: «Сумщина – край нескорених», «Пам’яті загиблих будемо гідні»;
  • конкурс малюнків: «Українські берегині», «Подвиг немає забуття», «Пам’ять заради майбутнього».

Епіграфом до виховних заходів пропонуємо слова В. Симоненка «І живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини, ті, що не вернулися з походів грізної великої війни. Їх життя, їх помисли високі, котрим не судилось розцвісти, закликають мир ясний і спокій, як зіницю ока, берегти».

Окрім того, рекомендуємо, під час підготовки матеріалу та вибору форми заходу, приділяти особливу увагу питанням: пам’ять про трагічні події та жертв Другої світової війни має стати застереженням від їх повторення в майбутньому; визначення людських (серед військових і мирного населення) і матеріальних втрат України в роки Другої світової війни; внесок українців у перемогу Антигітлерівської коаліції над нацизмом (через життєві історії конкретних учасників, у тому числі жінок); розкриття трагедії жіночої долі в роки війни.

У проведенні заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення, рекомендуємо використовувати художні твори або їх фрагменти для відтворення історичного тла, особливостей епохи, атмосфери війни, портретів її учасників.

Використання розповідей про події минулого, у невимушеній формі, підвищують емоційне сприйняття школярами матеріалу, підсилюють його виховний вплив, сприяють формуванню особистісно-ціннісного ставлення до події.

Для надання заходу «живого» ефекту, пропонуємо використовувати уривки з літературних творів: Олександра Довженка «Україна в огні», Уласа Самчука «На білому коні. На коні вороному», Григора Тютюнника «Облога», Павла Загребельного «Дума про невмирущого», Маріанни Кіяновської збірка поезії «Бабин Яр Голоси»; пісні: «Ой, у лузі червона калина», «Фортеця Бахмут», «Заповіт», «Світле небо», «Переможе добро»; фільм «Щедрик» (2023 рік).

Друга світова війна закінчилась зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та зброєю. Сьогодні, коли Росія, без оголошення війни, напала на Україну і здійснює безчесну, огидну, засуджену всім світом незаконну агресію, українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на створення нової, більш справедливої світової системи безпеки; на побудову більш тривкого миру, але  умовою для цього є перемога над Росією, відновлення територіальної цілісності України й унеможливлення майбутньої агресії росіян проти будь-кого на планеті.

Історія Другої світової війни нас вчить, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге.

Під час проведення виховних заходів до Дня пам’яті та примирення рекомендуємо перегляд художніх, документальних фільмів та інформаційних матеріалів:

Окрім того, рекомендуємо перегляд фотовиставки «Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу» –«Україна. Війна. Власна пам'ять»: https://warmuseum.kiev.ua/_all-images/expositions/past_exhibitions/pdf/ua_memory.pdf; прослуховування музейного підкасту «Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу» – «Щоденники війни»: https://warmuseum.kyiv.ua/_ua/news/podcast/

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO