Безпека учнів у мережі Інтернет

golovnaМи живемо в епоху інформаційних технологій де кожний шостий житель Землі регулярно працює у Всесвітній мережі. Для сучасних дітей та підлітків Інтернет – це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя, де вони навчаються, спілкуються, вибудовують відносини та відчувають себе частиною спільноти.

За правильного використання, дотримуючись основних правил безпеки, робота зі всесвітньою мережею привчає учнів до самостійного розв’язання задач, структурування великих потоків інформації. Проте, використання Інтернету стає джерелом сучасної небезпеки, створює не лише можливості, а й чимало загроз, наслідки яких не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати здоров’я та майбутнього. Тому, виникає проблема безпеки дітей у мережі. Задача вчителів – навчити учнів необхідним навикам (таким як: використання надійних паролів; завантаження файлів тільки з офіційних джерел; уникання публікування конфіденційної особистої інформації; оновлення антивірусного програмного забезпечення; увімкнення функції конфіденційності тощо), завдяки яким вони зможуть користуватись Інтернетом безпечно й обачно.

Важливо, щоб школярі розуміли, що контактам чи контенту в мережі не завжди можна довіряти, адже його часто  публікують зловмисники з метою обману або викрадення чужої інформації, особистості чи майна. Інтернет-шахрайство (кетфішинг, фішинг, смішинг, клікбейт тощо) націлене на те, щоб змусити користувачів (незалежно від віку) відреагувати на пропозицію від невідомої людини чи переконати, що вони спілкуються зі знайомими.

Іншим видом небезпеки для учнів в Інтернеті є секстинг, онлайн-грумінг та сексторшен – сексуальне насилля онлайн.

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації у співпраці з Уповноваженим Президента України з прав дитини, Державною службою якості освіти України, телекомунікаційною компанією «Київстар» та ін. створили інформаційно-освітній проєкт #Stop_sexтинг, – із метою захисту українських дітей від сексуального насильства в Інтернеті.

Із більш детальною інформацією щодо правил безпеки учнів у мережі Інтернет, із посиланнями на корисні джерела, можна ознайомитися на офіційному сайті комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти у рубриці «Вчимося в умовах воєнного стану» (підрубрика «Поради методистів навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку»).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO