Особливості підготовки до Національного мультипредметного тесту з української мови в умовах воєнного стану

golovna

Під час брифінгу щодо вступної кампанії 2022 року Міністр освіти і науки України Шкарлет С.М. поінформував громадськість про те, як саме відбуватиметься вступ до закладів вищої та фахової передвищої освіти, зазначивши, що воєнні дії на території нашої держави зумовили певні обмеження й умови, на які не можна не зважати під час організації вступної кампанії, та зауважив, що всі тестування відбуватимуться в комп’ютерному форматі, завдяки чому буде створено максимально безпечні умови для усіх учасників.

Для вступу для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності (бюджетні місця), на кон’юнктурні та медичні спеціальності (зокрема, контракт) треба здати Національний мультипредметний тест (НМТ), що міститеме завдання з української мови, математики, історії України.

Звертаємо увагу, що у 2022 році учні складають іспит виключно з української мови (без літератури), усі завдання будуть відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Завдання блоку НМТ з української мови будуть охоплювати наступні теми:

– «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;

– «Лексикологія. Фразеологія»;

– «Будова слова. Словотвір»;

– «Морфологія»;

– «Синтаксис»;

– «Стилістика»;

– «Розвиток мовлення».

Усього завдань із української мови буде 20. Наголошуємо, що в блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, як не буде й завдань із української літератури. 

Для підготовки до НМТ варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи уроки в закладах освіти (онлайн чи офлайн) або уроки Всеукраїнської школи онлайн.

Під час підготовки до іспиту з української мови додатково пропонуємо використовувати:

– тести минулих років, розміщені на сайті УЦОЯО в розділі «Підготовка. Тести минулих років», де обирайте закладки «Українська мова і література» та «Українська мова»;

– відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років: Пробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021(відео №2, відео №3); Підготовка до ЗНО-2021;

онлайн-курс для підготовки до ЗНО у формі корисних порад (лайфхаків) (онлайн-студія «EdEra»);

українська мова та література. Підготовка до ЗНО (громадський проєкт масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus»);

ЗНО тести минулих років (сайт «ЗНО-онлайн»);

підготовка до НМТ із відеоуроками (сайт «На всі двісті»);

підготовка до ЗНО (сайт Олександра Авраменка).

Одним із критеріїв вступу буде також мотиваційний лист, запроваджений ще у 2020 році. Він матиме різну вагу для вступників на бюджет і контракт. Так, для вступу на бюджет його буде застосовано лише для рейтингування вступників з однаковим конкурсним балом, а для вступу на контракт він може бути основою для рейтингування вступників.

Рекомендуємо ознайомитися із загальною інформацією щодо мотиваційного листа та порадами щодо його написання на сайті Освіта.UA, у рубриці «Дорожня карта абітурієнта» за покликанням: https://ru.osvita.ua/consultations/bachelor/73165/ .

Законодавство не встановлює обов’язкових вимог до мотиваційного листа, ні щодо його змісту, ні щодо структури чи обсягу. Імовірно, що такі вимоги будуть встановлюватись закладами вищої освіти самостійно. Тож перед тим, як писати мотиваційний лист, потрібно уважно ознайомитися з вимогами, які встановив відповідний університет.

Для написання гарного мотиваційного листа рекомендуємо вступнику вибрати найважливішу інформацію, яка найкраще відобразить його здібності, бачення свого майбутнього, зацікавленість у навчанні за обраною бакалаврською чи магістерською програмою, вмотивованість до навчання тощо (досягнення у навчанні, причини обрання спеціальності, прочитана література, пройдені курси, отримані сертифікати, обізнаність з навчальною програмою, викладацьким складом, можливостями, які дає університет, соціальні навички, громадська робота, спортивні досягнення чи захоплення).

З усією актуальною інформацією щодо НМТ та вступної кампанії можна ознайомитися на сайті УЦОЯО.

Методист із української мови та літератури

навчально-методичного відділу координації

освітньої діяльності та професійного розвитку

Сумського ОІППО                                                                        О.В. Кононенко

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO