Міжнародний день жінок і дівчаток у науці

golovna11 лютого щорічно, починаючи з 2016 року, за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Заснуванню цієї дати передувала прийнята 20 грудня 2013 р. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», у якій регламентувався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки, і інновацій, як запорука забезпечення гендерної рівноправності у цій сфері. Уже через два роки  на черговому пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН 11 лютого проголосили Міжнародним днем жінок і дівчат у науці.

Організація Об’єднаних Націй запропонувала всім державам-членам, організаціям і органам системи ООН та іншим міжнародним і регіональним організаціям – науковим колам, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації і приватні особи, відзначати Міжнародний день жінок і дівчаток у науці належним чином, у тому числі за допомогою проведення просвітницьких і суспільно-пропагандистських заходів, із тим щоби заохочувати повноцінну та рівноправну участь жінок і дівчаток у науковій діяльності, у т.ч. у сфері освіти, професійної підготовки, забезпечення зайнятості та прийняття рішень, ліквідуючи всі прояви дискримінації по відношенню до жінок, у тому числі в галузі освіти й зайнятості,  долаючи правові, економічні, соціальні та культурні бар’єри на шляху до цього, у тому числі заохочуючи розробку науково-освітньої політики та програм, сприяючи більш широкому залученню жінок і дівчат до сфери науки, заохочуючи розвиток жінками наукової кар’єри і визнаючи досягнення жінок у науці.

Україна належить до країн із високим рівнем участі жінок у наукових дослідженнях і розробках. За даними ЮНЕСКО, станом на червень 2018 року, в українській науці задіяно 45% жінок. Це – 12-те місце серед європейських країн. Для порівняння: у сусідній Білорусі кількість науковиць становить 39,6%, у Польщі – 37%. Лідирує у списку європейських країн Латвія. Там налічується 51% жінок у науковій сфері. Найменше дослідниць у Нідерландах (25,4%), Чехії (26,9%), Франції (27%) та Німеччині (28%).

Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені у Порядку денному сталого розвитку до 2030 року.

За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат до науки. Незважаючи на це, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері. Згідно з дослідженнями, проведеними у 14 країнах, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора наук жінками у сфері науки становить 18%, 8% і 2%, відповідно, натомість, – щодо чоловіків ці показники становлять 37%, 18% і 6%.

У Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти працює 2 жінки – доктори наук та 27 жінок – кандидатів наук. Серед них 2 професори: Удовиченко Ірина Віталіївна, проректор з науково-педагогічної та методичної роботи, доктор педагогічних наук, професор; Вознюк Алла Вікторівна, завідувач кафедри психології, доктор психологічних наук, професор.

З інформацією про жінок та дівчаток-науковців можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/etcfk,

https://rubryka.com/2020/02/11/womens-day-in-science/;

http://www.soippo.edu.ua/index.php/pro-nas/administratsiya?id=95:2010-11-30-10-44-08;

http://www.soippo.edu.ua/index.php/46-uncategorised/57-kafpsih

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO